- TOSIZE.be
Chipwood platen: plaatmateriaal van houtsnippers?
Chipwood platen: plaatmateriaal van houtsnippers?
Chipwood is het engelse woord voor houtspaanders, in de volksmond houtsnippers. Het bestaat uit resthout wat wordt verspaand. Je ziet het vaak terug in tuinen en paden als ondergrond en als onderdrukking van onkruid. Ook wordt het veel gebruikt in speeltuinen bij schommels en klimrekken om de ondergrond wat zachter te maken voor kinderen die mogelijk vallen. Houtsnippers kunnen ook een bron zijn voor houtvezels die worden gebruikt in vezelplaten als bijvoorbeeld MDF. Maar wist je dat de houtsnippers zelf ook gebruikt worden om plaatmateriaal van te maken?
Wat is een Chipwood plaat?
Chipwood platen staan beter bekend als OSB. OSB staat voor Oriented Strand Board wat letterlijk vertaald ‘georiënteerde schilfers plaat’ is en wordt gemaakt door houtsnippers in lengterichting van de plaat te sorteren om ze vervolgens te doordrenken met lijm. Hierdoor ontstaan er matten van houtsnippers waar er vervolgens drie kruisling op elkaar worden gelegd en onder hoge druk en temperatuur worden geperst tot een plaat.
Chipwood, of OSB, platen hebben een grof uiterlijk. De houtsnippers zijn duidelijk zichtbaar en er zijn ook duidelijke kleurverschillen tussen de houtsnippers. Om deze reden wordt het vaak gebruikt voor constructieve toepassingen waar het plaatmateriaal niet meer zichtbaar is als het project is afgewerkt.
De verschillende klassen van OSB Chipwood platen
OSB wordt gemaakt in vier verschillende klassen. Afhankelijk van de klasse waartoe de OSB plaat behoort kan het worden toegepast in verschillende ruimtes of constructies.
OSB 1
OSB klasse 1 platen zijn geschikt voor niet constructieve binnentoepassingen. Het is de minst sterke klasse van de vier en de platen zijn ook niet vochtwerend genoeg om te gebruiken in vochtige ruimtes. OSB 1 wordt gebruikt bij het maken van meubels en betimmeringen. Deze platen zijn in Nederland weinig beschikbaar.
OSB 2
OSB klasse 2 is een sterker plaatmateriaal wat wél toepasbaar is voor dragende constructies. De vochtwerende eigenschappen zijn echter nog niet genoeg om het te gebruiken in vochtige ruimtes. OSB 2 wordt gebruikt voor vloeren en scheidingswanden.
OSB 3
OSB klasse 3 is de sterkste OSB plaat die gemakkelijk te verkrijgen is. Het is, net als OSB 2, toepasbaar voor vloeren en scheidingswanden. Door de betere vochtwerende eigenschappen is OSB 3 ook toe te passen in vochtige ruimtes als bijvoorbeeld badkamers en keukens.
OSB 4
OSB klasse 4 is kwalitatief nog beter dan OSB 3. Deze platen zijn in Nederland zelden verkrijgbaar en worden vooral in Frankrijk gebruikt in toepassingen waar OSB 3 niet voldoet aan de eisen.
De klasse die wij verkopen is OSB 3. Dit zijn constructief sterke platen die breder inzetbaar zijn de OSB platen van klassen 1 en 2. OSB 4 is uiteraard sterker, maar voor de Nederlandse bouwnormen is OSB 3 ook geaccepteerd. Daarnaast is OSB 3 ook scherper geprijsd dan OSB 4.
De toepassingen van OSB Chipwood platen
OSB wordt dus veel gebruikt in de bouw. Het is sterk en aantrekkelijk geprijsd en als het wordt weggewerkt maakt het ruwe uiterlijk niet uit. Scheidingswanden, vloeren en ondergronden voor daken worden bijvoorbeeld van OSB gemaakt.
Het ruwe uiterlijk van OSB kan echter ook gebruikt worden voor decoratieve toepassingen. Industriële invloeden zijn populair en het ruwe uiterlijk van OSB past daar heel goed bij. Je ziet OSB dan ook terug in verschillende decoratieve toepassingen binnenshuis. Wanden, vloeren en ook plafonds kunnen worden afgewerkt met OSB. Ook zie je het plaatmateriaal terug bij het maken van meubels. Bureau’s, bedden, kasten en nog veel meer projecten kunnen worden gemaakt van OSB. Wij hebben in onze eigen meubelcollectie ook meubels opgenomen van OSB!
Het bestellen van OSB Chipwood platen
Krijg jij nou ook zin om iets te gaan maken? Bestel dan jouw OSB Chipwood platen gemakkelijk en snel bij TOSIZE.be. Wij kunnen het materiaal alvast voor je op maat zagen. Dit doen we niet alleen in rechthoeken en vierkanten, maar we kunnen OSB bijvoorbeeld ook rond zagen. Vervolgens kunnen we jouw plaatmateriaal ook verder afwerken door de kopse kanten in verstek te zagen, af te ronden of af te schuinen. Een holprofiel of zelfs een kwartrond afwerking kunnen we ook aanbrengen!