Klusverslag van David: zelfbouw speakerbox van MDF

Gerelateerde projecten
Uitgebreid assortiment kantenband
Nieuw!
Uitgebreid assortiment kantenband
Logo TOSIZE.be
Bekijk het assortiment

Maak dit project zelf met plaatmateriaal op maat gezaagd door TOSIZE.be!

David

David

NL

Gemiddeld

6 minuten

David heeft bij TOSIZE.be MDF zwart besteld om zelf een speakerbox van te maken. Hij heeft van het hele project uitvoerig verslag gedaan! Lees mee met de aanpak van David en doe inspiratie op om zelf ook aan jouw eigen geluidsbox te beginnen!

Verslag zelfbouw luidspreker box

In het verleden heb ik wel eens een speakerbox gebouwd van MDF van de lokale bouwmarkt. Om te beginnen was de maatvoering niet geweldig, ze doen hun best, maar het blijft tobben. Nadat het met een hoop schuren en passen en meten eindelijk in elkaar zat, bleek het MDF flut. Net zachtboard. Grondverf deed alle vezels rechtop staan, dus schuren, opnieuw gronden etc etc. Zelfs na 10 lagen (met steeds enkele dagen ertussen om de grondverf te laten drogen) was het nog niet goed. Als klap op de vuurpijl bleek het hout ook te zacht om er fatsoenlijk een speaker in vast te schroeven. Verschrikkelijk. Het werk heeft dan veel tijd en moeite gekost en het resultaat is er niet naar. Op zo’n moment realiseer je je dat je geen houtwurm bent.

Recent wilde ik toch weer een geluidsbox bouwen, maar niet meer met zulk flut MDF. Inmiddels had ik al van een vakman begrepen dat je MDF en MDF hebt, en dat het bouwmarkt MDF niet bij de top hoort, maar bij flut.

Hoe ik dit project gemaakt heb

Google is your friend, dus kwam ik bij TOSIZE.be terecht. Na een prettige email wisseling, om me ervan te verzekeren dat op maat ook echt op maat is, en het MDF top in plaats van flut, heb ik besteld.

Omdat ik de kopse kanten van MDF altijd lastig strak te krijgen vind, en TOSIZE.be ook verstek kan zagen, heb ik besloten om voor volledig verstek te gaan (buitenkant). Op zich zou dat bij door en door zwart MDF dan niet hoeven, maar het leek me wel materiaal mooi dus ondanks de meerprijs heb ik ervoor gekozen.

Eigenlijk een enorme vuurproef, met de kans dat ik mijn geld weg kon kiepen. De box is 53,0 × 32,0 × 28,0 cm, dus voor, achter, zijkanten en boven/onder besteld in die maat, zonder aftrek van de materiaaldikte. Het is immers verstek gezaagd. Alleen de maten van de interne schotten/verstevigingen moeten uitgerekend worden.

Het wordt een aktieve box, dus met de elektronica ingebouwd, en daarvoor had ik wat extra plankjes nodig. Uiteindelijk heb ik het volgende voor mijn speakerbox van MDF besteld:

De bestelling werd geleverd en ik kon aan de slag!

Het hout kwam overdadig verpakt binnen 3 dagen bij me thuis, en ik was er meteen helemaal weg van! Dit zag er echt perfect uit. Superstrak gezaagd, mooi zwaar MDF, en geen enkel foutje te bekennen. Ik heb niets aan het hout voorbereid (niks geschuurd etc) en ben het dezelfde avond nog gaan verlijmen.

Het verlijmen van verstek

Goed verstek gezaagd spul is makkelijk te verlijmen: leg de te lijmen delen met de scherpe kanten strak tegen elkaar op een vlakke ondergrond (goed uitlijnen) en plak schilderstape over de delen. Daarmee ontstaat een ‘scharnier’. Draai de delen samen om, smeer de schuine (verstek) delen dun in met lijm, smeer de lijm uit, en vouw de delen voorzichtig dicht. Druk daarbij de overtollige lijm uit de verbinding.

Ik heb een van de niet verstek gezaagde ‘schotten’ gebruikt om de hoek op exact 90 graden te krijgen, al ging dat eigenlijk als vanzelf al goed. Ik heb snel drogende houtlijm gebruikt (Pattex Express D2 van Henkel). Ideaal spul. Sneldrogende Bison houtlijm D2 zal net zo goed werken.

Na het op deze manier verlijmen van een achterkant en een zijkant, heb ik wat tussenschotten gelijmd. Als ik beide zijkanten zou hebben gelijmd dan zou ik er met lijm niet meer fatsoenlijk tussen komen met een schot. Enig denkwerk van de volgorde is dus wel nodig!

Het verlijmen van de schotten

Het verlijmen van de schotten ging prima, alles bleek akelig nauwkeurig te passen. Niet alleen op de millimeter nauwkeurig, maar nog beter dan dat!

Nadat alle binnendelen verlijmd waren heb ik de andere zijkant en tot slot de voorkant verlijmd. In de voorkant had ik eerder al de gaten voor de speakers gezaagd, met mijn decoupeerzaag. Dit ging erg mooi, al ging het wel aanzienlijk langzamer dan met het bouwmarkt MDF (het is echt hard spul).

Bleven de bodem en het deksel om te verlijmen, en op dat moment werd ik zenuwachtig. Alle maat-afwijkingen zouden zo’n beetje in bodem en deksel terecht komen. Oei, had ik het wel slim aangepakt?

Na enig paswerk, was ik weer gerustgesteld. Ik had kennelijk de delen voldoende nauwkeurig verlijmd, en het zaagwerk is precies, want de bodem en het deksel pasten zonder te kieren!

Dus, lijm op de schuine vlakken smeren, en alles in elkaar gezet. Wederom met schilderstape om alles op de goede plek te krijgen, en te houden. Daar waar geen schilderstape zat heb ik telkens met een goed vochtige doek het lijmoverschot weggeveegd.

Mooi op maat gezaagd, en nu schilderen!

Na al dit lijmwerk werd opnieuw duidelijk wat gaandeweg ook al steeds bleek: waanzinnig mooi op maat gezaagd, dat MDF!

Na een dagje drogen (lijm) heb ik besloten om het MDF een laag grondverf te geven. Ik ben een beetje klaar met watergedragen verf, dus heb grondverf en aflak op terpentinebasis gekocht.

Na ontvetten met Thinner heb ik met een schuurpapiertje 600 de buitenkant superglad ge-aaid. Schuren was het niet eens, want het MDF is al mooi glad. De scherpe hoeken die waren ontstaan na het aan elkaar lijmen van de verstek gezaagde delen, heb ik een klein beetje afgeschuind. Ontstoft (doek met Thinner) en vervolgens het geheel (op de bodem na) in de grondverf gerold. Geen MDF grondverf, maar gewoon grondverf voor hout, en dan ca. 5% verdund (Terpentine). Het MDF zoog eigenlijk niets op, en het resultaat mag er zijn. Met het schuren en gronden bij elkaar, was ik nog geen uur bezig. Draag wel een mondkapje tijdens schuren, want MDF fijnstof is kankerverwekkend.

Na het rollen met een schuimrollertje lijkt de grondverf niet glad, gewoon zo laten, het trekt wel glad. Vooral niet later nog een keer narollen, wordt het alleen maar minder strak van. De grondverf heb ik 5 dagen uit laten harden, want ik wil niet dat een onderlaag nog wat zacht is. Na dit uitharden ben ik weer met een schuurpapiertje 600 gaan schuren (weer weinig moeite), om alles mooi glad te krijgen. Aangezien ik niets kaal trok, ben ik de eerste laag aflak gaan rollen. Dit heb ik ook met een schuimrollertje gedaan. Als je niet te hard drukt trek je met een schuimroller geen blaasjes, je duwt geen lucht in de verf. Maar helaas, deze verf had het boekje niet gelezen. De volgende keer pak ik een Mohair rollertje. Wel wat duurder, maar NOG strakker!

Na deze ene laag zijdeglans zwart, vind ik de afwerking voor nu voldoende. Alles dekt. 100% perfect is de laklaag nog niet, maar ik moet de speakers gaan afbouwen, hun afstemming (filtering etc) in orde maken, en daar ben ik nog wel even druk mee. Wellicht, op termijn, haal ik er nog een schuurpapiertje overheen, en rol ik nog een keer met een beter rollertje.

Afmetingen van mijn DIY project

53,0 × 32,0 × 28,0 cm

Tip! Bekijk ook onze handige klustips!

Hoe nu verder?

Wil jij dit DIY project maken? Bekijk de zaaglijst van David en maak jouw bestelling eenvoudig compleet.

157,38 €


Alle gebruikte materialen

Uitleg

Alle plaatmaterialen bekijken