Kastplanken op maat

Ben je op zoek naar kastplanken op maat? Dan ben je bij TOSIZE.be aan het goede adres. Wij leveren kastplanken op maat. Wij hebben hout en plaatmateriaal zoals vuren of grenen timmerpaneel dat we direct voor je op maat zagen. Zo past het op de mm nauwkeurig! Bestel ze vandaag, dan krijg je ze binnen de kortste keren thuisbezorgd!

Materiaal kastplank; 5 meest gebruikte materiaalsoorten

Kastplanken zijn verkrijgbaar in veel materiaalsoorten. Het is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en je budget. De vijf meest gebruikte materialen voor een kastplank zijn:

1. Timmerpaneel Vuren

Timmerpaneel Vuren wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van meubels binnenshuis. Het is een massief houten paneel en heeft een warme en natuurlijke uitstraling doordat de houtnerf zichtbaar is. Prima materiaal om een kastplank op maat te maken!

Vurenhout heeft een lichte kleur waarbij de noesten en vlammen opvallend zijn. In vergelijking met grenenhout is vuren iets lichter van kleur en van gewicht. Vuren is een wat zachtere houtsoort en geurloos. Het bewerken en behandelen van timmerpanelen

Timmerpaneel Vuren is gemakkelijk te bewerken. Je kunt het afwerken met een blanke lak of een beits, maar ook met een gekleurde lak voor een meer dekkend resultaat. Het timmerpaneel werkt minimaal, wat een fijne eigenschap is als het gebruikt wordt voor een kastplank.

Bekijk hier Timmerpaneel Vuren

Meer weten? Bekijk onze video over Timmerpaneel Vuren.

2. Timmerpaneel Grenen

Timmerpaneel Grenen wordt net als Timmerpaneel Vuren voornamelijk gebruikt voor het maken van meubels binnenshuis, bijvoorbeeld als kastplanken. Het is eveneens een massief houten paneel en heeft een warme en natuurlijke uitstraling doordat de houtnerf zichtbaar is.

Grenenhout heeft een lichte kleur waarbij de noesten en vlammen opvallend zijn. In vergelijking met vurenhout is grenen iets geler van kleur en iets zwaarder van gewicht.

Het bewerken en behandelen van timmerpanelen

Timmerpaneel Grenen is in vergelijking tot Timmerpaneel Vuren een wat taaiere houtsoort, wat het gemakkelijker te bewerken maakt. Bewerk je grenen, dan komt er een specifieke geur vrij, maar dit verdwijnt weer gauw. Je kunt de kastplank van Timmerpaneel Grenen afwerken met een blanke lak of een beits, maar ook met een gekleurde lak voor een meer dekkend resultaat.

Bekijk hier Timmerpaneel Grenen

Meer weten? Bekijk onze video over Timmerpaneel Grenen.

Timmerpaneel Grenen of Timmerpaneel Vuren, wat kies jij?

Kies je voor Timmerpaneel Grenen of Timmerpaneel Vuren? De materialen zien er vrijwel identiek uit, al is Timmerpaneel Grenen iets geler en ligt de prijs hiervan iets hoger. Het hangt dus van jouw persoonlijke voorkeur af, welke van de twee houtsoorten je kiest voor je kastplank op maat.

3. Meubelpaneel Wit

Meubelpaneel Wit heeft het al in de naam; het is ideaal om te gebruiken voor het maken van meubels zoals kasten en kastplanken. Meubelpaneel bestaat uit spaanplaat waarbij er op beide kanten een kunststof laag (melamine) op de plaat is geperst. De kopse kanten aan de lange zijden zijn ook afgewerkt met een kunststof laag (kantband). Wel zo mooi bij een kastplank op maat! Deze kunststof laag maakt dat de plaat direct klaar is voor gebruik, het hoeft niet te worden geschilderd!

Bekijk hier Meubelpaneel wit

Verschillende formaten

Meubelpaneel is verkrijgbaar in veel verschillende formaten. Dit heeft te maken met de afwerking met kantband aan minimaal één lange zijde. Er zijn zeven verschillende breedtematen verkrijgbaar: 20, 25, 30, 40, 50, 60 en 80 cm.

 

Voorbeeld

Wil je een kastplank op maat kopen bij TOSIZE.be? Dan bestel je dit op de mm nauwkeurig via onze webshop. Kies in de bestelmodule voor ‘Rechthoek gezaagd’ en voer vervolgens de afmetingen in. Heb je bijvoorbeeld een kastplank met als afmeting 46,0 cm bij 50,0 cm? Vul dan 46,0 in bij de lengte (lange zijde) en 50,0 bij de breedte (korte zijde). Het gebruik van Meubelpaneel in de juiste breedte scheelt veel tijd in de afwerking van de kopse kanten van de kastplanken.

Het bewerken van Meubelpaneel als kastplank

Het gebruik van meubelpaneel wit als kastplank heeft als grote voordeel dat het direct gebruiksklaar is. De witte laag hoeft niet geschilderd te worden, de kunststof laag maakt dit zelfs lastiger. Schilderen kan wel, maar dan moet je eerst gebruik maken van een speciale primer. In onze zagerij gaan we zorgvuldig om met het materiaal, zodat we het mooi en strak gezaagd bij jou kunnen afleveren.

4. Spaanplaat Wit Gemelamineerd

De variant van meubelpaneel die niet is afgewerkt aan de kopse kanten, is Spaanplaat Gelamineerd Wit. Je kunt duidelijk zien dat de binnenkant van het materiaal bestaat uit spaanplaat. Deze kanten kunnen afgewerkt worden met kantband. Dit is wel zo mooi als je dit materiaal kiest voor het maken van kastplanken op maat.

Spaanplaat Wit Gemelamineerd is verkrijgbaar in grotere formaten en ook in een dikte van 10 mm.

Het bewerken van Spaanplaat als kastplank

Bij Spaanplaat wit gemelamineerd is er, net als bij Meubelpaneel Wit, aan beide kanten een kunststof laag (melamine) op de plaat geplakt. Deze kunststof laag maakt dat de plaat direct klaar voor gebruik is, het hoeft niet te worden geschilderd.

Bekijk hier Spaanplaat wit

Meer weten? Bekijk onze video over Spaanplaat Wit Gemelamineerd.

Meubelpaneel Wit of Spaanplaat Wit Gemelamineerd?

Kies je voor kastplanken van Meubelpaneel of Spaanplaat? Het verschil in prijs is minimaal! Groot voordeel van Meubelpaneel is dat de randen al zijn afgewerkt met kantband. Het scheelt flink wat tijd als je dit niet zelf hoeft de doen! Dus dan is de keuze snel gemaakt?!

5. MDF lakdraag

Kastplanken op maat van MDF is ook een goede optie. MDF is in veel varianten verkrijgbaar, waaronder MDF lakdraag. MDF lakdraag is aan beide zijden voorzien van een lakdragende folie die het gronden van de kastplanken overbodig maakt. MDF is één van de meest populaire soorten plaatmateriaal. Dat komt doordat het zeer makkelijk te verwerken én ook nog eens betaalbaar is.

Het bewerken van MDF als kastplank

MDF is heel gemakkelijk te bewerken: bij frezen en zagen, splintert het materiaal niet. De lakdraagfolie werkt als een grondlaag, dus dat betekent dat je direct aan de slag kunt met het aflakken van het materiaal. Door de folie is de zuigende werking van het materiaal sterk verminderd. De folie zit aan beide kanten, zodat het risico van kromtrekken van de kastplanken er nauwelijks meer is. Het is dus zeer geschikt als je de kastplanken op maat wilt aflakken. De kopse kanten vragen nog steeds om extra aandacht. Om de zuigende werking van de kopse kanten tegen te gaan zijn er verschillende mogelijkheden: verdunde houtlijm met wat water gebruiken, plamuur of een speciale randsealer. Wil je weten hoe je de kopse kanten van MDF het beste kunt lakken? Bekijk onze klustip: Zo lak je de kopse kanten van MDF.

Unieke kastplanken maken

Ben je op zoek naar kastplanken voor een open kast in huis? Of houd je van unieke details in jouw kast? Maak dan een kastplank van een andere materiaalsoort dan gebruikelijk is of kies voor een bijzondere randafwerking. Je geeft hiermee karakter aan jouw meubel en dit vergroot jouw woonplezier!

Alternatief materiaal

Eerder in dit artikel beschreven wij de 5 meest gebruikte materiaalsoorten voor een kastplank op maat. Denk je out-of-the-box, kies dan eens voor bijvoorbeeld een Multiplex legplank in Populier (gegrond) of Berken. Dit materiaal heeft een naturel uitstraling en je ziet het veel in de Scandinavische woontrend van dit moment. De combinatie van hout, wit en vergrijsde kleuren kenmerken deze trend. Dit is eenvoudig toe te passen als je zelf kastplanken gaat maken.

Ook Underlayment Fins Vuren of OSB 3 zijn van geschikt materiaal en geven jouw kastplanken een uniek uiterlijk.

Randafwerking

Bij TOSIZE.be kunnen we jouw kastplank op maat direct in het juiste formaat zagen. Ook kunnen we een randafwerking verzorgen. Voor een legplank is een afgeronde rand bijvoorbeeld een mooi detail en het geeft een zachte uitstraling aan het geheel. Je kunt ook gave legplanken maken door de randen in verstek te laten zagen. Je kunt hierdoor figuren maken, zoals bijvoorbeeld de wandplanken die je aan de muur ziet op de afbeelding hiernaast. Kijk hier voor een volledig overzicht aan randafwerkingen die we voor je kunnen verzorgen.

Kastplanken op maat beplakken / bekleden

Kastplanken kun je volledig personaliseren door ze te beplakken met een plakfolie of interieurstickers. Het bekleden van kastplanken op maat is een precies karwei en vraagt om veel geduld. Maar het resultaat mag dan ook gezien worden! Zoek online naar plakfolie voor kastplanken van hout, bijvoorbeeld bij de plakfolie webshop. Hier hebben ze ook tal van soorten interieurstickers.

 

Bevestigen plakfolie kastplank

Voor het bevestigen van plakfolie op kastplanken hebben we een paar tips:

  • Zorg dat je voldoende werkruimte hebt en goed bij de kastplanken kunt.
  • Bekijk de juiste afmeting en teken dit af.
  • Gebruik een nieuw mes of een scherpe schaar wanneer je het materiaal snijdt of knipt. Hoe scherper het mes, hoe strakker de snijrand / kniprand.Plak het folie op de kastplank en strijk gelijkmatig glad. Is er toch een klein belletje ontstaan onder het plastic, prik er dan met een kleine naald doorheen om de lucht vrij te laten.

Onmisbare accessoires bij een kastplank op maat

Als je gaat beginnen met het maken van kastplanken op maat, dan is het handig om goed voorbereid te werk te gaan. Zo heb je gegarandeerd een aantal accessoires nodig om de kastplanken te bevestigen. Wij hebben ze alvast voor je op een rij gezet!

  • Kastplanken in het gewenste materiaal.
  • Waterpas, zodat je zeker weet dat de kastplank recht ligt.
  • Steenboor of andere boor, om gaten in de muur of kast te maken.
  • Kastplankdragers of latjes die het gewicht van de kastplank kunnen dragen.
  • Schroeven en pluggen als je de kastplank aan de muur wilt bevestigen.

    Bekijk hier alle klusbenodigdheden!