Hout en plaatmateriaal strak afronden
Heb jij al voor ogen wat je gaat realiseren en twijfel je of een afronding hierbij handig is? Lees dit artikel en kom alles te weten over de mogelijkheden om je plaatmateriaal strak af te werken.
Wat is 'afronden'?
De randafwerking ‘afronden’ zorgt voor een strakke, onscherpe rand. De rand van het plaatmateriaal wordt met een frees bewerkt. Wanneer wij het hebben over de randafwerking afronden bedoelen we dat je de scherpte van de randen afhaalt. Wil je de hoeken van de vorm afronden? Dat kan ook! Lees dan meer over onze beschikbare vormen.
Bijvoorbeeld wanneer je het plaatmateriaal inzet al bureaublad of de scherpte van de rand van het TV-meubel af wilt halen. In dit artikel diverse voorbeelden van andere creatieve klussers en uitleg over de mogelijkheden. Wanneer je wel voor afronden kiest, en wanneer juist niet.
Wanneer kies je voor het afronden van je randen?
Afronden biedt een mooie oplossing voor verschillende projecten, maar voor sommige is het minder relevant en pas je het enkel wanneer jouw project er daadwerkelijk om vraagt. Zo is het ideaal toe te passen op onderstaande plaatmaterialen:
Maar op plaatmaterialen met een hpl-, fineer-, fenolhars of melamine toplaag, denk hierbij aan betonplex en multiplex, bijvoorbeeld juist weer niet. Kies je voor afronden op een van deze plaatmaterialen, houd er dan rekening mee dat de toplaag aangetast wordt door de frees.
Bescherm je plaatmateriaal goed!
De afrond-frees freest een hoekje van de rand van je plaatmateriaal af. Hierdoor komt de rand ‘open’ te liggen. Werk je plaatmateriaal zorgvuldig door het met een fijne korrel na te schuren en met een vernis of blanke lak af te werken. Op die manier heb je het langst plezier van je plaatmateriaal!
De afwerking 'afronden'
Wanneer je het plaatmateriaal wilt laten afronden heb je verschillende mogelijkheden qua radius. 2 mm is de kleinst mogelijke afronden. Bekijk hieronder de verschillen tussen de mogelijkheden.
Welke radius is geschikt voor mijn project?
Houd bij het invoeren van de afronding rekening met de hoeveelheid. Heb je een plaatmateriaal van 6 mm dik en kies je voor een 2 mm afronding, dan komt de afronding tot ongeveer 1/3 van je plaatmateriaal. Heb je een plaat van 18 mm dik, dan is een 2 mm afronding een klein detail. Houd deze tip in gedachte bij het bestellen van jouw plaatmateriaal op maat!
Randen 2 mm afronden
Een randafwerking van 2 mm haalt de scherpte van de randen af. Bijvoorbeeld handig op toe te passen op:
- (keuken)deurtjes – doorgaans 18 mm dik
- Legplanken – doorgaans 18 mm dik
Bestel je plaatmateriaal via onderstaande knop direct op maat met een strakke afronding. Of bekijk de andere mogelijkheden en voorbeelden hieronder.
In dit voorbeeld is een radius van 2 mm toegepast op een MDF blanke plaat van 18 mm dik.
Bestel je plaatmateriaal op maat
Randen 4 mm afronden
Een randafwerking van 4 mm geeft een strak resultaat. Bijvoorbeeld handig op toe te passen op:
- Bureaubladen – doorgaans 18 – 40 mm dik
- Legplanken – doorgaans 18 – 22 mm dik
- Topplaten voor de TV-meubels – doorgaans 18 – 40 mm dik
Bestel je plaatmateriaal via onderstaande knop direct op maat met een strakke afronding. Of bekijk de andere mogelijkheden en voorbeelden hieronder.
In dit voorbeeld is een radius van 4 mm toegepast op een MDF blanke plaat van 18 mm dik.
Bestel je plaatmateriaal op maat
Randen 6 mm afronden
Een randafwerking van 6 mm geeft een ronder resultaat. Bij plaatmateriaal van 18 mm dik wordt ongeveer 1/3 van de rand afgerond. Bijvoorbeeld handig op toe te passen op:
- Bureau- of tafelbladen
- Legplanken
- Topplaten voor de TV-meubels
Bestel je plaatmateriaal via onderstaande knop direct op maat met een strakke afronding. Of bekijk de andere mogelijkheden en voorbeelden hieronder.
In dit voorbeeld is een radius van 6 mm toegepast op een MDF blanke plaat van 18 mm dik.
Bestel je plaatmateriaal op maat
Andere afronding
Helaas is het op dit moment niet mogelijk om voor een andere afronding te kiezen dan de mogelijkheden in onze webshop. Meer weten hoe je een afronding toevoegt aan je plaatmateriaal?