Klustip: alles wat je moet weten over schuren
Schuren is meestal niet het leukste onderdeel van de klus. Wanneer gebruik je welke korrel en gebruik je een schuurmachine of een schuurklosje? Wij geven de ideale klustips om jouw volgende project waar jij jouw paneel glad mag schuren snel door kan realiseren.
Op zoek naar klustips voor het schuren van je plaatmateriaal? Schuren is meestal niet het leukste onderdeel van de klus. Wanneer gebruik je welke korrel en gebruik je een schuurmachine of een schuurklosje? Met deze klustips en een paar bewegingen is het schuren zo geklaard! En goed ook!
Schuurpapier en korrels
‘Wanneer gebruik je welke korrel?’ is een veelgestelde vraag. Eigenlijk vertellen de korrels je iets over het te schuren oppervlak. Hoe ruwer de ondergrond is, hoe grover de korrel die je kunt gebruiken. Het grove schuurpapier laat lichte oneffenheden achter, die je vervolgens weg kunt wuiven met een fijne korrel. Dit herhaal je een aantal keer met steeds een fijnere korrel. Wat er dan verschijnt is de prachtige houtstructuur en de basis voor egaal schilderwerk.
Grove vs. fijne korrel
Schuurpapier is er in eindeloos veel grofheden, die staan vermeld op de achterkant van het papier en worden aangegeven met de letter P. Bij de meeste schuurklussen heb je voldoende aan de nummers p60, p120 en p180. Het getal staat voor het aantal korrels per cm2. Zo is korrel 60 erg grof en korrel 180 een stuk fijner. De klustip voor het schuren hier: begin met het kleinste getal en bouw dit op. Schuur altijd in circulaire bewegingen. Hierdoor loopt je schuurpapier minder snel vol met stof! Zo kun je het schuurpapier langer gebruiken.
Schuurpapier bestellen?
We hebben schuurpapier in alle varianten beschikbaar. Bekijk ons aanbod hier. Ook vind je in onze webshop duizenden andere accessoires die je helpen om je klus tot een succes te maken. Dat is écht handig!
Groot oppervlak? Inzet van schuurmachine
Schuurmachines zijn er in veel soorten. De een is gericht op het verwijderen van verf of ander materiaal (bandschuurmachine), de ander op het schuren van hoeken en randen (delta-schuurmachine, multi-schuurmachine) en weer een ander helpt je moeilijk bereikbare plekken te schuren (multi-schuurmachine). Heb je een grote oppervlakte af te werken? Maak het jezelf gemakkelijk en gebruik een vlakschuurmachine. Zorg dat je het hele oppervlakte met dezelfde druk schuurt voor een egaal resultaat.
Het gebruik van een schuurklos
De beste en makkelijkst in te zetten klustip voor het schuren van jouw plaatmateriaal is: gebruik minimaal een schuurklos bij het schuren. Dit is je allerkleinste vriend tijdens jouw schuurklus. Een schuurklos, ook wel schuurblok genoemd, spaart je nagels! Je kunt hier een stuk schuurpapier omheen wikkelen en is ideaal voor het egaliseren van kleine krasjes, resten verf of kleine oppervlaktes.
Voordeel van watervast schuurpapier
Klinkt stofvrij schuren je als muziek in de oren? De klustip als het gaat om stofvrij schuren: gebruik watervast schuurpapier. Dit is schuurpapier dat je vooraf vochtig maakt zodat je niet je schuur of eventueel woonkamer onder de stof hebt zitten. Het is ook nog eens heel stevig in gebruik en is beschikbaar in een fijne korrel. Ideaal te gebruiken bij de laatste schuurronde(s).
Ontvetten voor het schuren
Nog een laatste tip: ontvet de ondergrond voordat je begint met schuren en draag een stofmasker om te voorkomen dat je stof inademt. En ben je klaar met schuren? Verwijder voorzichtig de achtergebleven stofresten op het hout. Nu kan het schilderwerk beginnen!