Klustips: de juiste verf en verfbenodigdheden kiezen
Je hebt een mooi project gemaakt en nu is het tijd om het af te werken! Maar.. welke verf is daarvoor het meest geschikt? En welke verfbenodigdheden kun je het beste gebruiken? Bij TOSIZE.be vind je alle tips op een rij!
Begin bij het begin
Welke soort verf je kiest, hangt af van wat je hebt gemaakt. Is het voor buiten, zoals een tuinbank? Of is het voor binnen, bijvoorbeeld een tv-meubel? Wil je een dekkende verflaag of wil je juist een transparante laag waardoor de houtnerf zichtbaar blijft? Alles is mogelijk! Maar het is belangrijk om eerst te bepalen in welke ruimte het meubel komt en welke uitstraling je wilt.
De basis: terpentinegedragen of watergedragen
Er is een groot verschil tussen watergedragen lak (acryl) en terpentinegedragen lak (alkyd). De regel is: acryllak gebruik je voor binnen en alkydlak voor buiten. Dit komt doordat de lak op basis van alkyd een sterke geur afgeeft, die niet heel gezond is voor gebruik binnenshuis. Maar alkyd lak is wel weer erg geschikt voor buiten (bijvoorbeeld een raamkozijn of voordeur), omdat het erg krasvast is en bestand tegen de invloeden van het weer.
In het gebruik is alkyd lak wat stroperiger dan acryllak en heeft het een (veel) langere droogtijd dan watergedragen lak. Een nadeel van een lak op basis van terpentine is dat het door de tijd wat vergeelt. Als je gebruik maakt van grondverf, gebruik dan een grondverf die dezelfde basis heeft als de uiteindelijke lak. Anders hechten de verschillende lagen niet. Let ook op dat je de juiste rollers en kwasten gebruikt voor de juiste soort lak. Hieronder lees je daar meer over.
Transparant of dekkend lakken
Wanneer je iets maakt van een houtsoort met een houtnerf, bijvoorbeeld multiplex of gefineerd MDF, dan wil je misschien wel dat de natuurlijke uitstraling van het hout in tact blijft. Maar je wilt het ook beschermen tegen vlekken en de levensduur verlengen. In dat geval kies je voor een transparante lak. Je kunt dan voor een compleet transparante lak kiezen, of voor een lak die een kleur heeft zodat de natuurlijke uitstraling behouden blijft, maar je toch een kleur toevoegt. Voor binnen is een interieurlak of vloerlak dan een goede keuze. Vloerlak is extra kras- en slijtvast en wordt daarom ook vaak gebruikt voor meubels. Ook hier geldt: een watergedragen variant voor binnen en een terpentinegedragen variant voor buiten.
Glanzend of mat lakken
Elke lak is te verkrijgen in verschillende mate van glans. Hoogglans is de variant die het meeste glans geeft. Een matte variant geeft helemaal geen glans. Zijdeglans, halfglans en eiglans zitten hier tussenin. Elk merk gebruikt vaak zijn eigen benaming, dus het is verstandig om in de verfwinkel te kijken naar voorbeelden van de soort die je wilt gebruiken voor jouw klus. Behalve het uiterlijk is het verschil tussen deze varianten van glans dat de hoogglans variant het beste schoon te maken is en de matte variant wat gevoeliger is voor vlekken. Daarentegen zie je bij hoogglans verf sneller eventuele oneffenheden van het materiaal, terwijl deze bij matte verf wat minder opvallen.
Verschil tussen beits en lak
Tot nu toe is er vooral gesproken over lak. Maar hoe zit het dan met beits? Wanneer gebruik je welke soort? En wat is eigenlijk het verschil? Beide soorten verf beschermen het materiaal, maar doen dat op een hele andere manier. Een beits beschermt door in het hout te trekken en geeft het daardoor de ruimte om te laten werken. Vocht kan hierdoor in en uit het hout trekken. Ook beschermt een beits het hout dieper dan alleen aan de buitenkant.
Een lak hecht zich alleen aan de oppervlakte, waardoor het hout een afgesloten laag krijgt en dus ook minder de ruimte krijgt om te werken. Vocht kan door deze afgesloten laag niet in het hout trekken. Een beits is geschikt voor toepassingen buitenshuis, zoals een tuinbank of een schutting. Belangrijk is dat beits alleen geschikt is voor massief hout, omdat dat ook de houtsoort is die graag wil uitzetten en weer krimpen. Plaatmateriaal zoals MDF of multiplex kun je beter beschermen met een lak.
Hout beschermen met olie of was
Er zijn nog twee andere manieren om hout te beschermen. Een olie is geschikt voor binnen en buiten en gemakkelijk aan te brengen met een doek. Voordelen van olie zijn dat het hout de natuurlijke uitstraling behoudt en dat de olie in het materiaal trekt. Ook kan het makkelijk worden bijgewerkt. Een nadeel van olie is dat vocht en vlekken nog steeds in het materiaal kunnen trekken en dat het geen bescherming biedt tegen uv-stralen. Er zijn veel verschillende soorten olie te gebruiken om hout te beschermen, met allemaal andere kleuren en eigenschappen.
Een was is ook een natuurlijk product om hout te beschermen dat ook de uitstraling van het hout heel natuurlijk houdt. In tegenstelling tot een olie blijft een was meer op de oppervlakte van het hout liggen. Was is alleen geschikt voor toepassingen binnenshuis.
Andere soorten verf
Daarnaast zijn natuurlijk nog veel meer soorten verf beschikbaar. Latex wordt bijvoorbeeld gebruikt voor muren. Let op dat latex niet hecht op hout, maar wel op behang of een ondergrond van steen of gips. Daarnaast is er ook krijtverf (een zeer matte verf) die vaak wordt gebruikt voor het opknappen van oude meubels en accessoires (zoals vazen) of het verven van muren. Krijtverf is ook geschikt voor het creëren van bepaalde effecten (zoals een brocante uitstraling). Voor specifieke projecten zijn ook specifieke soorten verf beschikbaar, zoals radiatorverf, metaalverf, betonverf, tegelverf en traplak (voor een extra slijtvast resultaat).
Een ronde of platte kwast?
Een ronde kwast zorgt voor een betere verdeling van de verf dan een platte kwast of een blokkwast. Deze kwast is daarom het meest geschikt voor het lakken van bijvoorbeeld kozijnen en meubels. Een platte kwast kun je gebruiken voor beits of latex. Het formaat bepaalt hoe precies en hoe snel je kan werken: hoe kleiner, hoe preciezer en hoe groter, hoe sneller. Voor grote oppervlaktes werkt een roller het beste.
Let er ook op dat de kwast geschikt is voor jouw type verf. Een kwast die geschikt is voor acryllak, zal waarschijnlijk slecht reageren op een alkydlak. Daarnaast is de structuur van de lak belangrijk: een watergedragen lak is vrij licht en daardoor lastig dekkend te schilderen met een kwast. Terpentinegedragen lak is stroperiger, waardoor je met een kwast beter dekkend kunt schilderen.
Welke roller moet ik kiezen?
Ook voor de rollers is het belangrijk om de juiste soort te kiezen voor de basis van de verf of lak die je gaat gebruiken. Een roller die geschikt is voor lak op waterbasis, zou kunnen gaan oplossen door de terpentine die de basis is van een alkydlak. Je kunt je voorstellen dat dit niet bevorderlijk is voor je werk!
Daarnaast is er ook veel keuze in de structuur van de rollers. Voor een gladde ondergrond kun je een viltroller of een schuimroller gebruiken. Er zijn ook speciale rollers voor muurverf, die meestal ook wat groter zijn. Hierbij kun je kiezen tussen een gladde roller (voor een gladde ondergrond) of een ruwe roller (voor een ruwe ondergrond). Ook bestaan er speciale rollers voor structuurverf die, zoals het woord al zegt, een bepaalde structuur achterlaten. Bij het gebruik van rollers is het goed om de juiste maat beugel te gebruiken, omdat de beugel anders in de weg kan zitten (als deze te groot is) of juist ervoor kan zorgen dat de roller niet goed draait (als de beugel te klein is).
Lees hier meer over hoe je mooi en egaal schildert
Andere verfbenodigdheden
Naast rollers en kwasten heb je natuurlijk ook nog andere accessoires nodig wanneer je gaat schilderen. Bakjes om de verf in te doen zijn onmisbaar wanneer je met een roller aan de slag gaat. Eventueel kun je ook inzetbakjes gebruiken. Dit zijn plastic bakjes die wat minder stevig zijn en die je in het stevige bakje plaatst, zodat je snel kunt wisselen van kleur of soort verf.
Ook afplaktape is natuurlijk onmisbaar. Afplaktape is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Zo is er bijvoorbeeld een variant die geschikt is voor kwetsbare ondergronden en kun je kiezen uit verschillende breedtes. Vergeet ook niet om de omgeving en jezelf te beschermen tegen verfspatten met bijvoorbeeld een afdekzeil of folie en oude kleding, ook wanneer je met lak op waterbasis werkt! Latex is een verf op waterbasis wat je nog uit je kleding kunt wassen, maar een acryllak daarentegen kun je niet meer uitwassen of makkelijk schoonmaken wanneer het op de vloer terecht komt. Houd hier dus rekening mee!