Klustips: de kopse kanten van MDF strak lakken
Je hebt een eigen ontwerp gemaakt, de onderdelen laten zagen bij TOSIZE.be en je bent er klaar voor om het project in elkaar te zetten en af te werken. Maar: hoe zorg je ervoor dat de kopse kanten mooi worden? Helemaal als je MDF lakdraag gebruikt, heb je een mooie ondergrond om het oppervlak te schilderen, maar de kopse kanten hebben deze lakdraagfolie natuurlijk niet. Hoe pak je dit nu aan?
Alles begint met schuren
Het begint met goed schuren van de kopse kanten. Zorg ervoor dat het niet meer ruw voelt, maar juist mooi glad. Bij schuren van materiaal is het erg belangrijk dat je altijd blijft voelen! Elke oneffenheid die je voelt, zie je straks ook terug in de laklaag. Je kunt de kopse kanten gewoon met de hand mooi glad schuren. Om krassen te voorkomen is een fijne korrel (180) hiervoor het meest geschikt. Het is handig om hiervoor een schuurklosje te gebruiken, zodat de druk gelijkmatig wordt verdeeld. Zijn de randen rond of in een andere vorm gefreesd? Neem dan ook dit (kleine) randje mee
Het gebruik van randsealer
Na het schuren kun je de lak op de kopse kanten aanbrengen, maar je zult zien dat deze poreuze delen de lak erg sterk opzuigen. Onder poreuze delen vallen overigens ook gefreesde randen en sleuven. Als je veel van deze poreuze delen wilt behandelen, kost dit enorm veel tijd! Daarnaast is het ook zonde van de dure lak. Daarom bestaat er zogenaamde randsealer (bijvoorbeeld van het merk Frencken als voorbehandelmiddel. Deze sealer dicht de rand helemaal af, zodat deze ook bestand is tegen houtrot. Gebruik één laag om de rand mooi glad te krijgen en twee lagen om de rand echt waterdicht te maken. Dit doe je bijvoorbeeld als je watervast MDF gebruikt voor buiten. Na de randsealer schuur je de kopse kant nog een keer op (voel weer of het glad aanvoelt) en dan ben je klaar voor de uiteindelijke laklaag. Je kunt ook eerst grondverf gebruiken, dat is alleen nodig wanneer het materiaal echt waterdicht gemaakt moet worden. Je zult merken dat je na één à twee laklagen een mooi dekkend resultaat krijgt, net zoals bij het oppervlak waar de lakdraagfolie nog zit.
Kopse kanten behandelen met houtlijm of lakplamuur
Soms is het niet nodig om een pot randsealer aan te schaffen. Bijvoorbeeld als je niet zoveel materiaal hebt om te behandelen en als het bestemd is voor een project binnenshuis in een droge ruimte. Je kunt ervoor kiezen om meerdere laklagen aan te brengen, maar dan nog kan het zijn dat de kopse kant er minder strak uitziet vanwege de poreuze structuur. Het is daarom raadzaam om de eerste lagen met verdunde lak aan te brengen. Om de zuigende werking van de kopse kanten te verminderen, kun je ook wat houtlijm of lakplamuur gebruiken. Verdun de houtlijm met wat druppels water en breng aan met je vinger of een kwastje. Lakplamuur hoef je niet te verdunnen en kun je het beste met een plamuurmes aanbrengen. Nadat het is uitgehard kun je het opschuren met een fijne korrel (maximaal 180). Daarna ben je klaar voor de laklaag!
Bekijk ons assortiment Meer weten over het schilderen van MDF?