Klustips: zelf super strak in verstek zagen
Je bent bezig met het maken van je eigen meubel of constructie en nu wil je in verstek gaan zagen. Hoe doe je dat eigenlijk? En welke gereedschappen heb je daarvoor nodig?
Met de hand zagen
Latjes kun je prima met de hand in verstek zagen. Je kunt hiervoor verschillende tools gebruiken. Een verstekbak is misschien wel het meest bekende hulpmiddel hiervoor. Maar ook zonder verstekbak kun je gemakkelijk in verstek zagen. Je gebruikt dan een hulpmiddel om af te tekenen in verstek. Het is dan wel van belang dat je secuur zaagt. Je kunt hiervoor een verstekhaak gebruiken, maar een handzaag heeft vaak ook een handige hoek in het handvat zitten, waardoor je heel eenvoudig een latje in verstek aftekent en zaagt.
In verstek zagen met een afkortzaag of decoupeerzaag
Heb je veel onderdelen om in verstek te zagen? Bijvoorbeeld plinten of vloerdelen? Dan kan een afkortzaag uitkomst bieden. Deze machine kun je vrijwel altijd in een aantal standaard hoeken instellen, waardoor je snel en secuur in de goede hoek zaagt. Let er hierbij wel op dat de zaag de breedte van het materiaal aan kan. Er zijn ook decoupeerzagen die in verstek in te stellen zijn. Nadeel van een decoupeerzaag is dat deze vrij grof zaagt, waardoor je misschien wat langer bezig bent om de gezaagde rand mooi af te werken.
Een cirkelzaag gebruiken
Als je langere lengtes in verstek wilt zagen (bijvoorbeeld de zijdes van plaatmateriaal om er vervolgens een kastje van te maken), zal een verstekbak of een afkortzaag je niet kunnen helpen. De handigste tools om hiervoor te gebruiken zijn een cirkelzaag of een invalzaag. Deze machines zijn vaak in te stellen in verschillende hoeken en hebben een geleider of liniaal, zodat je perfect in verstek én recht zaagt.
Maar hoe teken je dan af?
Bij het inmeten voor het in verstek zagen van het materiaal, kun je snel de mist in gaan. Hoe voorkom je dat? Bij een plint of een lat kun je de juiste maat aftekenen, en vervolgens een hulplijntje tekenen, zodat je weet welke richting het verstek op gaat. Vervolgens kun je met behulp van een winkelhaak de hoek strak aftekenen om vervolgens de lat of plint in de juiste richting in verstek te zagen. Bij plaatmateriaal is het zaak om goed te bedenken of je de buitenmaat of de binnenmaat moet opmeten. Meestal werkt men met de buitenmaat, zodat deze altijd klopt in het uiteindelijke project. De binnenmaat van een project is vaak van minder groot belang. Als je telkens de buitenmaat opmeet, kun je bedenken in welke richting het verstek uiteindelijk gezaagd wordt, en hoef je niet te schakelen van buitenmaat naar binnenmaat, om verwarring te voorkomen.