Zelf een kast op maat maken

Zelf een kast op maat maken, dat is een leuke uitdaging voor elke klusser! Of het nu gaat om een mooie grote kast voor in je woonkamer, een strak badkamermeubel of een trendy vakkenkast: bij TOSIZE.be helpen we je graag op weg. Lees in dit artikel hoe je je eigen kast op maat maakt. 

Hoe maak je zelf een kast op maat?

Zelf een kast maken vraagt om enige voorbereiding. Je hebt bepaald gereedschap nodig. Het is handig om een werktekening te maken en vooraf goed na te denken over alle onderdelen van jouw kast op maat. 

Bij TOSIZE.be zorgen we in elk geval voor perfect op maat gezaagd plaatmateriaal. En dat bezorgen we gewoon bij jou thuis. Dat scheelt jou in elk geval een hoop werk, een berg afval en een hoop zaagsel. 

Heb jij al een idee van hoe jouw kast eruit moeten komen te zien? Lees hieronder verder wat je kunt doen om je eigen kast te maken. 

Welke spullen heb je nodig om een kast te maken?

Voor het maken van een kast heb je een aantal materialen nodig. Wat je precies nodig hebt, hangt helemaal van jouw project af. In onderstaand lijstje vind je een overzicht van materialen die je wellicht nodig hebt:  

  • Ruitjespapier, potlood, gummetje, liniaal: voor de tekening van je kast
  • Accuboormachine: om eenvoudig gaten voor te boren en de schroeven in je materiaal te draaien (tip: gebruik ook een dieptestop of deuvelboorset om de boordiepte te beperken)
  • Houtlijm en lijmtangen: kun je naar wens gebruiken om verschillende platen met elkaar te verlijmen
  • Deuvels, hoekverbindingen of lamello’s: afhankelijk van hoe jij de verschillende onderdelen van je kast met elkaar wilt verbinden
  • Lamellenfrees: die heb je nodig als je gebruikmaakt van lamello’s 
  • Grondverf, randsealer, lak: de meeste houtsoorten van TOSIZE.be moeten nog afgewerkt worden
  • Schuurpapier: altijd handig om erbij te hebben, om oneffenheden weg te werken of je boorgaten netjes op te schuren
  • Rolmaat of duimstok: om je kast precies goed uit te meten en de juiste maat plaatmateriaal bij ons te bestellen
  • Schroeven: om de verschillende onderdelen aan elkaar te verbinden 
  • Plamuur: kun je gebruiken om de schroefgaten netjes weg te werken
  • Waterpas: om alles netjes recht op te bouwen 

Hoe maak je een tekening of schets van een kast op maat?

Voordat je aan je kast op maat begint, is het slim om goed na te denken over het ontwerp. Hoeveel planken komen er in je kast? Maak je er deurtjes of lades in? Moet er een achterwand in komen? Bovendien moet je ook de exacte maten van alle plaatmaterialen weten, zodat je die straks eenvoudig bij TOSIZE.be kunt bestellen. 

Tip: je kunt bij je bestelling elke plank van een kenmerk naar keuze voorzien. Zo weet jij, zodra je hout is thuisbezorgd, precies welke plaat op welke plek in je ontwerp thuishoort. 

Maak dus een goede tekening of schets van je kast. Dat kun je met een digitaal programma doen, zoals SketchUp of FreeCAD. Maar, schetsen met een potlood, ruitjespapier, lineaal en gummetje werkt ook prima. 

Bedenk tijdens het schetsen ook hoe je verschillende plaatmaterialen met elkaar gaat verbinden. Gebruik je hoekankers, deuvels of lamello’s? Hier gaan we verderop in dit artikel dieper op in.

Wij kunnen het plaatmateriaal ook voor je in verstek zagen. Dan creëer je onzichtbare verbindingen. Bekijk onze afwerkingsmogelijkheden voor meer informatie. 

Om goed te zien hoe je kast in de ruimte komt te staan, kun je de buitenmaat van de kast met tape op de muur afplakken. Zo krijg je een goed beeld van de grootte van de kast en kun je je ontwerp eventueel nog aanpassen. 

Het gaat er uiteindelijk om de schets zo uit te werken dat je de exacte maten van alle benodigde materialen weet. Houd daarbij ook rekening met de buiten- en de binnenmaten. 

Maak je een inbouwkast of kastenwand? Bedenk dan dat geen enkel huis volledig recht is. Meet op verschillende plaatsen de maten op, tussen bijvoorbeeld het plafond en de vloer. Dit is essentieel bij een inbouwkast, zo kom je achteraf niet voor vervelende verrassingen te staan. 

Welke onderdelen heeft een kast op maat?

Bij het bouwen van je eigen kast ben je er meestal niet met plaatmateriaal alleen. Je hebt je ontwerp misschien wel voorzien van deuren, lades en andere zaken die bij veel kasten niet mogen ontbreken. 

Deuren en lades

Als je deuren en lades plaatst, is het belangrijk om goed op de kwaliteit van de scharnieren en ladegeleiders te letten. Onderzoek welke scharnieren of ladegeleiders voor jouw ontwerp het meest geschikt zijn.

Indien je lades in je ontwerp opneemt, zijn de ladegeleiders die je gaat gebruiken leidend voor de binnenmaat van de lade. Zoek dat goed van tevoren uit. 

Meubelbeslag

Het meubelbeslag dat je kiest kan behoorlijk bepalend zijn voor de uiteindelijke look van de kast. Bedenk welk beslag je nodig hebt en hoe dat een plek krijgt in het ontwerp. 

Stelpoten

Als de vloer in je huis niet helemaal recht is, kun je de kast op stelpoten zetten. Zo zet je je kast alsnog eenvoudig waterpas. 

Achterwand

Wil je een achterwand in je kast plaatsen? Kies dan voor een dun materiaal, zoals hardboard. Dit bevestig je bijvoorbeeld met kleine schroefjes. 

Legplanken

In de meeste kasten komen legplanken voor. Om deze te bevestigen bepaal je eerst de plek van de boorgaten om de plankdragers te bevestigen. Zorg dat je daarbij niet door de plank heen boort, door een stop op de boor te schroeven. Als je geen dieptestop hebt, kun je ook met een stukje tape de boor afplakken. Zo zie je precies tot hoever je kunt boren. 

Hoe veranker je een kast in de muur?

Als je een hoge kast maakt, is het verstandig om de kast aan de muur te verankeren. Zo voorkom je dat de kast omvalt. Dit is zeker aan te raden wanneer je kleine kinderen in huis hebt, die bijvoorbeeld in de kast proberen te klimmen. 

Je kunt de kast eenvoudig in de muur verankeren door deze met een schroef aan de muur vast te zetten. Let er wel op dat je een passende muurplug gebruikt en dat je, als het nodig is, een brede ring onder de kop van de schroef plaatst, zodat die niet door het hout heen wordt getrokken. 

Voor het verankeren kun je ook slagpluggen of keilbouten gebruiken. Denk erom dat je een brede kast het beste op meerdere punten kunt verankeren. 

Hoe verbind je de plaatmaterialen in je kast?

Het verbinden van de verschillende planken en plaatmaterialen van jouw kast op maat kun je op verschillende manieren doen.

Multifunctionele kast van Berken Multiplex, door Wouter

Schroeven 

De meest voor de hand liggende manier is om de verschillende materialen met schroeven aan elkaar te bevestigen. Het is wel netjes om de schroefgaten nadien af te werken met plamuur. Indien gewenst kun je de schroefverbindingen nog versterken met één van onderstaande methodes.

Hoekverbindingen

Dit is de meest eenvoudige, maar misschien ook de minst mooie manier om je kast in elkaar te zetten. Met hoekverbindingen schroef je de verschillende planken stevig aan elkaar vast. 

Deuvels

Met het gebruik van deuvels kun je de verschillende onderdelen van de kast stevig aan elkaar verlijmen. Zorg dat je goed materiaal hebt, zoals een deuvelboorset, en teken de boorgaten zorgvuldig af. Verbind de deuvels met een beetje houtlijm met de planken. 

Lamello’s

Met het gebruik van lamello’s heb je een groter lijmoppervlak en dus een iets stevigere verbinding dan met deuvels. Hiervoor heb je wel een speciale freesmachine nodig. Onze klusser Roelof gebruikte lamello’s voor zijn slaapkamer kastje

Welk materiaal gebruik je voor een kast op maat?

Welk materiaal je gebruikt voor je zelfgemaakte kast, is helemaal afhankelijk van jouw smaak en je persoonlijke wensen. Vele materiaalsoorten zijn geschikt. Denk aan MDF, multiplex, triplex, plywood, OSB, betonplex, underlayment, meubelpanelen, spaanplaat, timmerpanelen of HPL. 

We lichten hieronder een aantal materialen toe die door onze klussers veel gebruikt worden voor het maken van kasten. 

Multiplex

Multiplex platen zijn veelzijdig en sterk. Ideaal voor het maken van kasten en bovendien verkrijgbaar in verschillende varianten. Multiplex platen hebben een natuurlijke uitstraling, net als massief hout. De meest gebruikte variant is multiplex berken. Maar, je kunt ook kiezen voor een variant met topfix laag. 

Timmerpaneel

Timmerpanelen zijn bij uitstek geschikt om zelf een kast van te maken. Timmerpaneel is een meubelpaneel van massief hout. Hierdoor zijn ze robuust en van hoogwaardige kwaliteit. Bij onze klussers zien we het gebruik van eiken panelen, vuren panelen en grenen panelen veel terug. Alle timmerpanelen hebben een natuurlijke uitstraling. 

MDF 

MDF Is zo ongeveer de alleskunner in ons assortiment. MDF-platen zijn één van de meest populaire en veelzijdigste soorten plaatmateriaal. Het kan voor ontelbare projecten gebruikt worden doordat dit plaatmateriaal in zoveel verschillende varianten beschikbaar is. Het materiaal is gemakkelijk te bewerken en splintert niet.

Voorbeelden van kasten gemaakt door onze klussers

Heb je inspiratie nodig voor jouw eigen kast op maat? Onze klussers gingen je voor en deelden hun projecten met ons. Een greep uit de hoogtepunten vind je hier. 

Strakke zitkasten van multiplex 

Koen liet een flink aantal multiplex berken platen, precies op maat gezaagd, door TOSIZE.be aan huis leveren. Hij heeft de planken licht geschuurd, gelakt en met lijm- en deuvelverbindingen met elkaar verbonden om er een zitkast van te maken. Door het gebruik van Skylt lak lijkt het net of het hout onbehandeld is. Een mooi resultaat!

Strakke lage zitkasten van Berken Multiplex, door Koen

Badkamermeubel van vochtwerend MDF

In een natte ruimte kun je maar beter vochtwerend MDF gebruiken. Dat is precies wat Peter deed voor zijn badkamermeubel. Hij heeft zijn badkamerkast in zijdeglans laten spuiten voor een schoon resultaat. 

Strakke badkamermeubels van Vochtwerend MDF, door Peter

Inbouwkast van MDF met lakdraagfolie 

Asabi maakte een inbouwkast van MDF met lakdraagfolie. Zo hoefde hij zelf het MDF niet meer te gronden. Dankzij de stelpootjes onder de kast staat het geheel keurig waterpas. 

Inbouwkast, door Asabi

Grote kast van eiken timmerpanelen

Een boekenkast met plaats voor 4 violen én een uitneembaar gedeelte om een spiegel in te zetten. Jan Willem vond het wel een mooi project. Hij bestelde een flink aantal, perfect op maat gezaagde, eiken timmerpanelen bij TOSIZE.be en maakte er een prachtige kast van.

Eiken kast uit twee delen, door Jan Willem

Slaapkamerkast van multiplex 

Een creatief kastje, inclusief lades, is gemaakt door Roelof. Hij gebruikte multiplex en een bovenblad van iroko.

Strak DIY slaapkamer kastje van multiplex, door Roelof

Trendy vakkenkast van MDF

Laura wilde een vakkenkast voor haar mooiste spullen. Ze lijmde een aantal MDF planken aan elkaar en het resultaat is geweldig. Ze heeft zelfs de randen en naden mooi afgekit! 

Trendy kast met vakken van MDF, door Laura

Goedkope, dichte opbergkast

Je kunt een kast natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt. Paulien ging voor een betaalbare kast op de logeerkamer.

Zelf een dichte opbergkast maken voor extra veel opbergruimte, door Paulien

Bekijk ons assortiment