Zelf een opbergmeubel maken

Wil je zelf een opbergmeubel maken? Dat kan een lastige klus zijn, maar met de juiste voorbereiding is dit voor elke klusser te doen. Bij  TOSIZE.be helpen we je graag verder. In dit artikel leggen we je uit hoe je het zelf maken van een opbergmeubel aanpakt. 

In dit artikel: 

Hoe maak je zelf een opbergmeubel op maat

Het mooie van zelf een opbergmeubel maken is: je bepaalt helemaal zelf hoe het meubel eruit komt te zien en wat je ermee wilt doen. Ideaal als je in huis loze ruimte, zoals een ongebruikte nis, wilt omtoveren tot een opbergruimte. Of als je nog wat opbergruimte zoekt in de hal of in je woonkamer.

Zelf een opbergmeubel maken is een mooie uitdaging voor een klusser. Hoe begin je? Welke materialen gebruik je? Hoe ga je het meubel afwerken? Het is belangrijk om daar van te voren goed over na te denken. Een goede voorbereiding is immers de helft van het werk!

Hoe je het op maat maken van een opbergmeubel precies aanpakt, vertellen we je in dit artikel. En we delen voorbeelden van projecten van onze klussers met je!

Ben je klaar om te beginnen? 

Waar gebruik je je opbergmeubel voor

Een belangrijke eerste vraag: waar gebruik je je opbergmeubel voor? Bij onze klussers zien we enorm uiteenlopende en creatieve toepassingen van opbergmeubels. We zien veel gangkasten voorbij komen: ideaal om de stofzuiger en rondslingerende schoenen in op te bergen. 

Maar, wat dacht je van een hondentafel met ruimte voor tuinkussens? Of een super creatieve kikkerkast? Je kunt ook een opbergmeubel creëren in de vorm van een kistbank om op te zitten. Of misschien ga jij wel voor een compleet, multifunctioneel wandmeubel met werkplek en ruimte voor de kattenbak! 

Als je weet waar je het opbergmeubel precies voor wilt gebruiken én op welke plek in huis deze moet komen, kun je je idee verder uitwerken. 

Hondentafel en tuinkussen opbergkast, door Jacobi

Wat heb je nodig om een opbergmeubel op maat te maken

Je hebt voor een klus als deze natuurlijk wel een aantal gereedschappen en spullen nodig. Het hangt van jouw klus af welke materialen je exact nodig hebt. Maar, denk ongeveer aan het volgende: 

  • Ruitjespapier, potlood, gummetje, liniaal: voor een nauwkeurige schets van je project
  • Accuboormachine: om eenvoudig gaten voor te boren en de schroeven in je materiaal te draaien
  • Houtlijm: is vaak nodig om diverse delen van je opbergmeubel stevig met elkaar te verlijmen
  • Grondverf en lak: als je kiest voor een houtsoort die nog afgewerkt moet worden - eerst gronden, dan lakken
  • Schuurpapier: altijd handig om erbij te hebben, met een grove of kleine korrel
  • Rolmaat of duimstok: heb je nodig om de maten op te meten en je hout af te tekenen
  • Waterpas: om je opbergmeubel netjes waterpas te maken
  • Schroeven: om de verschillende onderdelen aan elkaar te verbinden en eventueel om je opbergmeubel aan de muur te bevestigen

Welk plaatmateriaal gebruik je voor een opbergmeubel

Een belangrijke keuze voor je zelfgemaakte opbergmeubel is het plaatmateriaal dat je gaat gebruiken. Dit bepaalt natuurlijk voor een groot deel de uitstraling van je project. 

Bij TOSIZE.be kun je kiezen uit vele soorten plaatmateriaal, zoals MDF, multiplex, triplex, plywood, OSB, meubelpanelen of timmerpanelen. Elke materiaalsoort heeft zo zijn eigen eigenschappen en kwaliteiten. 

Je kunt kiezen voor materiaal dat je zelf nog moet afwerken (gronden en aflakken), maar we hebben ook materialen, zoals multiplex, dat je kunt bestellen met een lakdraagfolie of afgewerkt met een melaminelaag. 

Bij de projecten van onze klanten zien we bij opbergmeubels vaak het gebruik van MDF, multiplex en meubelpaneel terug.

MDF

MDF is één van de meest veelzijdige soorten plaatmateriaal. Het is gemakkelijk te bewerken en splintert niet. Wij hebben {vele varianten van MDF voor je op voorraad. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor blank MDF, maar ook MDF met lakdraagfolie, grond MDF of zwart MDF.

Multiplex

Ook multiplex is een veelzijdige krachtpatser, die makkelijk te bewerken is. Dit plaatmateriaal is ideaal voor je opbergmeubel en bovendien verkrijgbaar met een mooie melaminelaag.

Meubelpaneel en timmerpaneel

Meubelpaneel en timmerpaneel staan diverse plaatmaterialen. Dit materiaal wordt veel in de meubel- en interieurbouw gebruikt en is dus erg geschikt voor een opbergmeubel. Meubelpaneel is afgewerkt met een gefabriceerde toplaag. Timmerpanelen en massief plaatmateriaal bestaan uit massief (verlijmde) elementen.

Hoe maak je een tekening of schets voor een opbergmeubel

Een belangrijke eerste stap bij het maken van je opbergmeubel is het tekenen van een schets. 

Hoe pak je dat aan? Als het goed is heb je al een ruw idee van hoe jouw meubel eruit moet komen te zien en over welke functionaliteiten het moet beschikken. Komen er lades, planken of kastdeurtjes in? Daar houd je rekening mee bij je schets. 

Wordt je opbergmeubel ingebouwd of is het een vrijstaand meubel? In het geval van een inbouw, in bijvoorbeeld een nis of tussen twee muren, is het belangrijk dat je de ruimte die je hebt goed opmeet. Houd er ook rekening mee dat bestaande muren niet altijd helemaal recht lopen. 

De schets zelf maak je gewoon met ruitjespapier, een potlood, een gummetje en eventueel een liniaal. Je kunt natuurlijk ook een online programma, zoals SketchUp, gebruiken.

In de schetsfase kan het ook zinvol zijn om met tape de buitenmaat van je opbergmeubel op de muur af te plakken. Zo zie je precies hoeveel ruimte je meubel straks inneemt in de ruimte. Mocht het toch wat groter of kleiner zijn dan je had verwacht, dan kun je die in de schetsfase nog mooi aanpassen. 

Tijdens het schetsen geef je jezelf ook goed de tijd om elk element van je zelfgemaakte opbergmeubel uit te denken.

Het verbinden van de hoeken van je opbergmeubel

Een belangrijke afweging in het voorbereidende proces is hoe je de verschillende platen met elkaar gaat verbinden. Je kunt ervoor kiezen om te schroeven (eventueel in combinatie met lijmen) of om hoekankers te gebruiken. 

Bij TOSIZE.be kunnen we je plaatmateriaal in verstek zagen. Zo creëer je mooie, verborgen verbindingen. Een rechte hoek is natuurlijk ook mogelijk. Bekijk onze verschillende afwerkingsmogelijkheden

De keuze van je verbindingen heeft uiteindelijk invloed op de exacte afmetingen van je materiaal. Houd hiermee dus rekening bij het maken van de zaaglijst.

Je werkt je schets verder uit, totdat je de exacte maten van alle onderdelen weet. Controleer goed of je binnen- en buitenmaten kloppen. Tel bijvoorbeeld de dikte van de plaatmaterialen op bij de binnenmaten: de uitkomst van deze som moet gelijk zijn aan de buitenmaten. Meet de voor- en achterkant, onder- en bovenkant. Ga altijd uit van de kleinste maat en neem speling!

Nu kun je zaaglijst samenstellen: een lijst waarop alle plaatmaterialen en hun exacte afmetingen staan genoteerd. Met dit lijstje in je hand kun je in onze webshop precies invullen hoe we jouw materialen moeten zagen. 

Tip: voorzie elke plank van een kenmerk naar keuze. Zo hoef je thuis niet uit te zoeken welke plank op welke plek hoort. 

Heb je hulp nodig bij je schets? Bij sommige van de DIY-projecten van onze klussers vind je de schets van de betreffende klus.

Voorbeelden opbergmeubels gemaakt door onze klussers 

Zo nu en dan staan we echt te kijken van de prachtige projecten die door onze klussers worden gerealiseerd. Kijk maar mee:

Kikkerkast van multiplex populier 

Deze opbergkast in de vorm van een kikker van Irene is wat ons betreft het toonbeeld van creativiteit en nauwkeurigheid. Een kikker bij de voordeur brengt geluk, deze ziet er in elk geval prachtig uit en biedt een heleboel opbergruimte.

Kikkerkast van Multiplex Interieur Populier, door Irene

Multifunctioneel wandmeubel van multiplex berken

Een ander mooi voorbeeld is dit multifunctionele wandmeubel. Sam liet ons hiervoor 65 multiplex platen op maat zagen. Het resultaat mag er zijn: veel opbergruimte, een zit-sta bureau, plek voor de kattenbak én voor de stofzuiger!

Multifunctioneel wandmeubel met zit-sta werkplek én kattenbak, door Sam

Houten opbergbak op wieltjes

Nic maakte deze handige bak op wieltjes om naast de houtkachel te zetten. Hij bedacht een slimme methode om de schroeven vanaf de buitenkant niet zichtbaar te maken. Erg mooi! 

Houten opbergbak op wieltjes in zwarte MDF, door Nic

Meer inspiratie nodig? 

Wil je nog meer inspiratie van onze klussers zien? Bekijk dan deze opbergkast in een nis, een gangkast voor in de meterkast of deze handige kistbank die een klusser voor zijn dochter maakte. 

Opbergruimte creëeren in een nis door extra schappen, door Jesse

Gangkast voor meterkast in MDF op wielen, door Gilles

Kistbank (dubbel) om de opbergruimte te vergroten

Ga aan de slag met jouw opbergmeubel op maat

Ben je er klaar voor om zelf een opbergmeubel te maken? Met de tips in dit artikel moet het je lukken. 

Wij staan je in elk geval bij door jouw plaatmaterialen precies op maat te zagen in online zagerij. Geen last van zaagsel, botte zaagbladen of scheve randen. Alles tot op de millimeter nauwkeurig gezaagd en met gemak thuisbezorgd. En dat is extra handig, want zo voorkom je dat de onderdelen niet in je auto passen of dat het je mooie interieur beschadigt. 

Veel plezier met het maken van je opbergmeubel op maat! 

Bekijk ons assortiment!