Zelf een schoenenkast maken
Wil je zelf een schoenenkast maken? Ideaal om de schoenen van je partner, je kinderen en jezelf netjes in op te bergen. Maar, hoe maak je een schoenenkast op maat? Bij TOSIZE.be helpen we je graag op weg. En we zorgen voor perfect op maat gezaagd plaatmateriaal. Wel zo makkelijk!
In dit artikel:
- Hoe maak je zelf een schoenenkast op maat?
- Welke spullen heb je nodig om een schoenenkast te maken?
- In welke ruimte zet je de schoenenkast?
- Hoe maak je een tekening voor een schoenenkast?
- Hoe groot is een schoenenkast?
- Welk materiaal gebruik je voor een schoenenkast?
- Creatieve schoenenkasten van onze klussers
- Aan de slag met jouw eigen schoenenkast
Hoe maak je zelf een schoenenkast op maat?
Schoenen: ze zijn mooi, functioneel en soms ook heel gaaf, maar ze kunnen gigantisch in de weg liggen. Zeker als je met meerdere personen in huis woont en iedereen haar of zijn laarzen, wandelschoenen, werkschoenen en hoge hakken laat rondslingeren. Dan wordt het al snel rommelig.
Tijd dus om zelf een schoenenkast op maat te maken. Het mooie aan dit DIY-project is dat jij helemaal bepaalt hoe de schoenenkast eruit komt te zien en wat je er precies mee wilt doen.
Zo kun je een schoenenkast als afscheidingswand gebruiken of maak je het kastje precies op maat voor in jouw woonkamer, bijkeuken of hal. Je kunt een schoenenkast ook goed combineren met een kapstok.
Hoe je een schoenenkast op maat maakt, leggen we je hieronder uit.
Welke spullen heb je nodig om een schoenenkast te maken?
Voordat je begint met je schoenenkast is het handig om de juiste materialen te verzamelen. Leg de volgende spullen klaar voordat je aan je klus begint:
- Ruitjespapier, potlood, gummetje, liniaal: voor de tekening van je schoenenkast
- Accuboormachine: om eenvoudig gaten voor te boren en de schroeven in je materiaal te draaien
- Houtlijm: kun je naar wens gebruiken om verschillende platen met elkaar te verlijmen
- Grondverf, randsealer, lak: de meeste houtsoorten van TOSIZE.be moeten nog afgewerkt worden.
- Schuurpapier: altijd handig om erbij te hebben, om oneffenheden weg te werken of je boorgaten netjes op te schuren
- Rolmaat of duimstok: om je schoenenkast precies goed uit te meten en de juiste maat plaatmateriaal bij ons te bestellen
- Schroeven: om de verschillende onderdelen aan elkaar te verbinden
In welke ruimte zet je de schoenenkast?
Weet jij al in welke ruimte je de schoenenkast op maat gaat neerzetten? In de hal, je woonkamer, op je slaapkamer of in de schuur wellicht? Dat heeft consequenties voor de functionaliteiten van je kast, maar ook voor de afwerking.
Een schoenenkast die in je woonkamer staat wil je misschien nog van extra ruimte voor andere spullen voorzien. Bovendien wil je een kast in je woonkamer keurig netjes afwerken en kunnen afsluiten met mooie deuren. Voor een schoenenberging in je schuur volstaat wellicht onbewerkt plaatmateriaal en kun je de voorkant gewoon open laten.
Hoe dan ook, het is jouw klus, het zijn jouw keuzes. Denk er goed over na, voordat je met de tekening van de schoenenkast begint.
Hoe maak je een tekening voor een schoenenkast?
Je weet nu in welke ruimte je de schoenenkast plaatst en ook heb je nagedacht over hoe je schoenenkast eruit komt te zien.
Om alle plaatmaterialen precies op maat gezaagd in onze webshop te kunnen bestellen, moet je een tekening of schets van je project maken. Dat doe je gewoon met een potlood, ruitjespapier en een gummetje. Begin met het schetsen van je idee.
Door je ontwerp op papier te zetten dwing je jezelf goed na te denken over ieder element en de bevestigingen. Hoe ga je bijvoorbeeld de hoeken met elkaar verbinden? Gebruik je hoekankers of schroef je de platen direct aan elkaar vast?
Wij kunnen het plaatmateriaal ook voor je in verstek zagen. Dan creëer je onzichtbare verbindingen. Bekijk onze afwerkingsmogelijkheden voor meer informatie.
Het kan bij het maken van de definitieve tekening ook slim zijn om met tape de buitenmaat van je schoenenkast op de muur af te plakken. Zo zie je precies hoeveel ruimte je kast straks inneemt in de kamer.
Het gaat er uiteindelijk om de schets zo uit te werken dat je de exacte maten van alle benodigde materialen weet. Houd daarbij ook rekening met de buiten- en de binnenmaten. Aan de hand van deze lijst kun je je plaatmateriaal in onze webshop bestellen. Zo hoef jij thuis je hout niet meer te zagen: dat scheelt een hoop werk.
Tip: je kunt bij je bestelling elke plank van een kenmerk naar keuze voorzien. Zo weet jij, zodra je hout is thuisbezorgd, precies welke plaat op welke plek in je ontwerp thuishoort.
Hoe groot is een schoenenkast?
Als je een schoenenkast maakt is het slim om rekening te houden met de schoenmaat van jezelf en je huisgenoten. Meet de grootste schoenen op en zorg dat de binnenmaat van je kast iets groter is dan dat. Dan weet je zeker dat ze straks passen.
Over het algemeen zijn de meeste schoenenkasten zo’n 30,0 cm diep. Maar, een schoen met maat 45 past daar wellicht al net niet goed in.
De breedte en de hoogte van de schoenenkast is sterk afhankelijk van de ruimte waarin je hem plaatst. Maar, ook voor de breedte is het verstandig om een aantal schoenen op te meten en te zorgen dat je bijvoorbeeld 3 of 4 paar schoenen naast elkaar kwijt kunt.
Welk materiaal gebruik je voor een schoenenkast?
Eigenlijk volstaan vrijwel alle plaatmaterialen in onze webshop om een goede schoenenkast te maken. Denk aan MDF, multiplex, triplex, betonplex, underlayment of meubelpanelen.
Bij de schoenenkast projecten van onze klussers zien we veel MDF, underlayment en multiplex voorbij komen.
MDF
MDF is zo ongeveer het meest veelzijdige plaatmateriaal. Het is eenvoudige te bewerken en splintert niet. Bovendien is het in veel verschillende varianten verkrijgbaar, zoals blank MDF of MDF met lakdraagfolie. Lakdraagfolie is een grondlaag die je nog wel zelf moet afwerken.
We hebben MDF ook in verschillende kleuren, zoals geel, blauw, terra bruin, grijs of zwart. Let op, deze kleuren zijn nog onbehandeld, we adviseren je deze zelf te behandelen om het MDF te beschermen.
Ideaal materiaal, ook voor een schoenenkast!
Underlayment
Underlayment dankt zijn naam aan het feit dat deze plaat traditioneel veel als ondervloer werd gebruikt. Maar, underlayment kan zo veel meer! Het is zeer sterk en heeft een natuurlijke uitstraling. Kijk maar eens naar deze bekisting voor rolschaatsen!
Multiplex
Multiplex platen zijn geschikt voor decoratie en constructieve doeleinden. En dus ook voor schoenenkasten. Het is een veelzijdige, sterke plaat die makkelijk te bewerken is. Ook multiplex is bij ons verkrijgbaar in verschillende varianten.
Welk materiaal je ook kiest, TOSIZE.be zorgt voor perfect op maat gezaagde platen. Alles tot op de millimeter nauwkeurig gezaagd en met gemak thuisbezorgd. Dan hoef jij alleen nog maar alles in elkaar te zetten en is het moeilijke zaagwerk al voor je gedaan.
Creatieve schoenenkasten van onze klussers
Onze klussers brengen ons regelmatig op de hoogte van mooie projecten die ze uitvoeren met ons op maat gezaagde materiaal. We delen hier graag wat inspiratie met je voor een mooie, zelfgemaakte schoenenkast op maat!
Rolbare bekisting voor rolschaatsen
Joris gebruikt rolschaatsen op evenementen en daar heeft hij een prachtige bekisting van underlayment voor gemaakt. Door er een paar wielen onder te schroeven kan hij de bekisting eenvoudig verplaatsen. Slim!
Schoenencarrousel van MDF
Een creatieve en handige oplossing is deze draaibare schoenencarrousel van Ray. Met een steigerbuis en 10 MDF cirkels, door TOSIZE.be precies in cirkels gefreesd, benut hij een nis in zijn slaapkamer optimaal.
Garderobe- en schoenenkast op maat
Wim gebruikte 39 platen multiplex interieur populier voor een ruime garderobe- en schoenenkast. Veel werk, maar het hele gezin kan er nu de jassen en schoenen in kwijt.
Schoenenkastje voor in de keuken
Het hoeft niet allemaal ingewikkeld te zijn. Vanessa maakte dit handige schoenenkastje voor in de keuken. Met plek voor de magnetron en andere spulletjes. Handig!
Schoenenkist met kapstokplank
Schoenen kunnen natuurlijk ook mooi opgeborgen worden in een kist met lades. Perfect op maat, past precies in de hal. Mooi project!
Aan de slag met jouw eigen schoenenkast
Tijd om aan de slag te gaan met je eigen schoenenkast. Denk je dat het gaat lukken om zelf een schoenenkast te maken? Met onze tips hebben we je een eind op weg geholpen.
Nu helpen we je graag met het exact op maat zagen van jouw plaatmaterialen. Dat maakt jouw klus een stuk eenvoudiger.
Veel plezier met het maken van je eigen schoenenkast!