Zelf legplanken maken

Een paar stevige, mooie legplanken zie je in ieder huis terug. Het is functioneel en mooi voor decoratie. Maar, zelf legplanken maken, hoe doe je dat? In dit artikel leggen we je uit hoe je legplanken maakt en delen we inspiratie voor legplanken in bijvoorbeeld een nis, voor op de badkamer, in de bergruimte of in een stellingkast. 

Hoe maak je zelf legplanken op maat?

Om legplanken op maat te maken heb je om te beginnen natuurlijk goede legplanken nodig. Bij TOSIZE.be kun je terecht voor een groot assortiment plaatmateriaal van uitstekende kwaliteit. Denk aan MDF, multiplex, triplex, OSB, betonplex, underlayment, meubelpanelen en timmerpanelen. 

Je bestelt het hout precies op maat gezaagd in onze webshop. Je geeft zelf tot op de millimeter nauwkeurig aan in welke maat jij de perfect recht gezaagde legplanken nodig hebt. Vervolgens bezorgen wij het materiaal bij jou thuis. Dat scheelt jou veel werk en een hoop zaagsel!

Welke spullen heb je nodig om legplanken te maken?

Voordat je met het monteren van je legplanken aan de gang gaat, is het nodig om een aantal spullen klaar te leggen. 

  • Accuboormachine: om eenvoudig gaten voor te boren en de schroeven in je plaatmateriaal te draaien
  • Ruitjespapier, potlood, gummetje, liniaal: om een tekening te maken
  • Frees: kun je nodig hebben om planken blind te monteren 
  • Grondverf, randsealer, lak: de meeste houtsoorten van TOSIZE.be moeten nog afgewerkt worden
  • Schroeven en pluggen: om de planksteunen in de muur te bevestigen  
  • Schuurpapier: altijd handig om erbij te hebben, om oneffenheden weg te werken of je boorgaten netjes op te schuren
  • Rolmaat of duimstok: om je legplanken precies goed uit te meten en in de juiste maat bij ons te bestellen
  • Waterpas: zodat er straks niets van je legplanken afrolt 

Hoe maak je een tekening voor legplanken?

Het zal niet altijd nodig zijn om een tekening van je legplanken te maken, voordat je begint. Maar, het kan wel nuttig zijn, zeker als je meerdere planken in verschillende formaten nodig hebt of als je een ingewikkelde compositie in je hoofd hebt.  

Door vooraf een tekening te maken denk je goed na over je ontwerp, welke materialen je nodig hebt en dwing je jezelf alles goed op te meten. 

Je kunt gewoon een potlood met ruitjespapier, een liniaal en een gummetje gebruiken voor je schets. Eventueel kun je met schilderstape de posities van de legplanken op de muur aftapen. Zo zie je van tevoren precies hoeveel ruimte de planken straks zullen innemen. 

Maak je je legplanken in een nis? Bedenk dan dat geen enkel huis volledig recht is. Meet op verschillende plaatsen de maten op, zowel bovenin als onderin de nis. Zo kom je achteraf niet voor vervelende verrassingen te staan. 

Tip: je kunt in onze webshop elke plank in je bestelling van een kenmerk naar keuze voorzien. Zo weet jij, zodra je hout is thuisbezorgd, precies welke legplank op welke plek in je ontwerp thuishoort. Dat scheelt weer puzzelen. 

Hoeveel steunen gebruik je per legplank?

Normaal gesproken gebruik je 2 steunen voor een legplank. Houd ongeveer 50,0 tot 70,0 centimeter ruimte aan tussen 2 steunen. Wil je zware materialen op de plank bewaren, dan zul je wellicht meer steunen moeten gebruiken. 

Planken in bergruimte, door Peter

Hoe bevestig je een legplank aan de muur?

Je bevestigt een legplank aan de muur met behulp van planksteunen. Deze zijn er in vele soorten en maten. Je kunt voor een klassieke plankdrager kiezen die de plank van onderaf ondersteunt. Maar tegenwoordig zijn er veel andere opties, zoals leren plankdragers of systemen om je legplanken blind te monteren. Als je meerdere planken wilt gaan ophangen, kun je ook kiezen voor een draagsysteem met rails en zogenaamde f-dragers.

Voordat je de planksteun bevestigt, moet je deze eerst goed aftekenen op de muur. Je begint met de legplank tegen de muur te houden, op de plek waar je deze wilt bevestigen. Houd de plank recht met behulp van de waterpas en teken deze aan de onderzijde af. 

Vervolgens teken je de planksteunen af door hun positie te bepalen ten opzichte van de lijn die je net met de plank getrokken hebt. Teken de boorgaten af en boor de gaten voor de pluggen. 

Let wel op dat je niet boort op een plek waar een water- of gasleiding of elektra in de muur zit. 

Boor je in tegels, op de badkamer bijvoorbeeld? Boor dan als het mogelijk in de voeg. Is dat niet mogelijk, plak dan schilderstape op de plek waar je gaat boren. Zo verschuift je boor niet. Boor vervolgens iets dieper dan je plug lang is. Dat is nodig omdat je schroeft anders alsnog je mooie badkamertegels kapot draait. 

Hoe bevestig je een legplank tussen 2 muren of in een nis?

Als je een legplank tussen 2 muren, of in een nis, wilt bevestigen, kun je dat natuurlijk ook met planksteunen doen. Maar, dat is over het algemeen niet zo mooi. Fraaier is het om de planken dan zwevend te bevestigen. 

Dat kun je doen door in de zijkant van de planken een groef te frezen. Op de muur monteer je vervolgens houten latjes waar de groef precies overheen past. Vervolgens schuif je de legplank er zo overheen. 

Dit kun je natuurlijk ook doen als je legplank maar aan 1 zijde tegen een muur aan wordt bevestigd. Aan de andere zijde kun je dan alsnog een gewone plankdrager plaatsen. 

Wanneer je planken in een nis monteert, is het belangrijk dat je het geheel zo strak mogelijk meet. Je wilt graag dat je op maat gezaagde houtmaterialen precies tussen de 2 muren passen. Een nis kan scheef zijn, meet de afstand daarom op verschillende plaatsen op. Bestel je planken vervolgens 2 of 3 mm kleiner, zodat ze zeker in de nis passen. 

Welk materiaal gebruik je voor legplanken op maat?

Voor jouw DIY klus met legplanken kun je verschillende houtsoorten gebruiken. In principe voldoet elk materiaal, dus jouw persoonlijke smaak is leidend in het maken van je keuze. 

Bij onze klussers zien we voor legplanken vaak de volgende materialen terug: 

Multiplex

Multiplex platen zijn ideaal voor legplanken. Dit is namelijk een zeer veelzijdig, maar ook erg sterk materiaal. Je bestelt deze houtsoort in vele varianten in onze webshop. Multiplex platen hebben een natuurlijke uitstraling, net als massief hout. Multiplex bestaat uit verschillende lagen houtfineer. Doordat de lagen kruislings op elkaar worden verlijmd, ontstaat er een sterke plaat.

Betonplex

Ken jij betonplex al? Het bestaat uit multiplex met een kunststof coating die als toplaag dient. Deze toplaag zit aan de boven- en onderkant. Je moet de randen nog wel zelf behandelen. Door de harde epoxylaag hoef je de grote oppervlakken van dit plaatmateriaal niet meer te behandelen. Klusser Chris heeft hier bijvoorbeeld zijn stellingkast een mooie upgrade mee gegeven!

MDF

MDF is één van de meest veelzijdige soorten plaatmateriaal. Het is gemakkelijk te bewerken en splintert niet. Wij hebben vele varianten van MDF voor je op voorraad. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor blank MDF, maar ook MDF met lakdraagfolie, gegrond MDF of zwart MDF. 

Timmerpaneel

Meubelpaneel en timmerpaneel wordt veel gebruikt in de meubel- en interieurbouw. Meubelpaneel is geplastificeerd spaanplaat afgewerkt met een gefabriceerde toplaag. Timmerpanelen en massief plaatmateriaal bestaan uit massief (verlijmde) elementen. Perfect materiaal voor legplanken. 

Deze panelen leveren we in vele varianten. Denk aan beuken, eiken, esdoorn of mahoniehout. 

Voorbeelden van legplanken gemaakt door onze klussers

Om je te helpen met jouw DIY project, hebben we hieronder wat inspirerende projecten van onze klussers onder elkaar gezet. Doe er je voordeel mee bij het maken van jouw legplanken. 

Schappen in de schuur

Pepijn koos voor een paar mooie multiplex platen om opbergruimte in de schuur te creëren. Hij heeft ze bevestigd met stevige schapdragers, zodat ze flink wat gewicht kunnen dragen. 

Gedecoreerde vuren planken 

Met vuren timmerpanelen creëerde klusser Hanneke extra opbergruimte in een nis en in haar slaapkamer. Ze vond het handig dat de materialen door TOSIZE.be bij haar thuis werden bezorgd, zodat ze het niet zelf hoefde te vervoeren. 

Leuk gedecoreerde Vuren planken, door Hanneke

Planken in een nis in de woonkamer

Klusser Wes had planken nodig voor in een nis. Volgens hem kun je "nisplanken elders ook wel kant-en-klaar bestellen, alleen kost dat € 500,- meer." Met een frees van de Lidl ging hij aan de slag en het resultaat mag er zeker zijn!

Planken in nis woonkamer, door Wes

Handdoekenplanken in een nis in de badkamer 

Vochtwerend MDF is een prima materiaal om in de badkamer te gebruiken. Klusser Wendy kwam erachter dat de nis in haar badkamer een beetje scheef was, waardoor ze de planken nog iets moest bijschaven. Met montagelijm heeft ze leggertjes gemonteerd waar de robuuste planken op rusten. 

MDF-handdoekplanken in nis badkamer, door Wendy

Legplanken voor tuingereedschap 

Dat betonplex een prachtig materiaal is, weet ook klusser Ben. Hij gebruikte het in zijn huisje voor tuingereedschap. De zaagkanten werkte hij met bootlak af, zodat ze nog langer tegen de weersomstandigheden kunnen. Mooi tuinhuisje!

Huisje met betonplex legplanken voor tuingereedschap, door Ben

Legplanken in stellingkast

Chris had een stellingkast met oude spaanplaten leggers die krom getrokken waren. Hij bestelde bij TOSIZE.be betonplex planken. Hiermee is zijn stellingkast een stuk fraaier, maar ook een stuk steviger geworden.

Legplanken stellingkasten vervangen met Betonplex, door Chris

Legborden voor opbergkast

Rob had een vergelijkbaar probleem als Chris hierboven. Het spaanplaat in zijn stellingkast begon in te zakken en te verbrokkelen aan de zijkanten. Daarom bestelde hij exact op maat gezaagd Multiplex Okoumé Watervast voor zijn stellingkast. Zoals hij zelf zegt: "Eigenlijk te mooi voor in een garage." Een erg mooi resultaat! 

Zolderkast met legplanken 

Betonplex Berken Zwart is erg mooi materiaal voor kastplanken. Dat zie je wel terug in dit project waarbij een zolderkast is gecreëerd in een nis. Deze klusser heeft de planken door ons laten afschuinen, wat een erg mooi effect geeft! 

Aan de slag met je eigen legplanken 

In dit artikel hebben we je uitgelegd hoe je legplanken zelf kunt maken. Hopelijk hebben we je geïnspireerd om er een mooie klus van te maken. 

Wij helpen je in elk geval graag met perfect op maat gezaagd materiaal voor jouw project. Maak het jezelf eenvoudig door direct alle materialen, op de juiste maat, in je winkelmandje te doen. 

Veel plezier met het maken van je legplanken!  

Start direct met bestellen!