Zelf wandplanken maken

Wil je zelf wandplanken maken? Eén of meerdere zelfgemaakte wandplanken zijn ideaal om je servies op te zetten, je boekenverzameling op te bewaren of om je laatste LEGO projecten tentoon te stellen. Maar, hoe pak je dat aan, zelf wandplanken maken? Bij TOSIZE.be bezorgen we jou perfect op maat gezaagd plaatmateriaal. Hoe je de rest doet, vertellen we je in dit artikel. 

In dit artikel:

Hoe maak je zelf wandplanken op maat?

Wandplanken zijn veel gebruikt in elk interieur. Kijk maar naar de voorbeelden van onze klussers. Ze gebruiken ze om spullen op te bergen of om decoratieve voorwerpen op te zetten. Wandplanken zie je dan ook terug in elke ruimte van je huis: in de schuur, garage, woonkamer, keuken, badkamer of slaapkamer.  

Hoe je zelf wandplanken op maat maakt, is afhankelijk van je exacte wensen en eisen. Hieronder leggen we je verder uit hoe je dit mooie DIY project aanpakt. 

Welke spullen heb je nodig om wandplanken te maken?

Om je eigen wandplanken te maken heb je een aantal materialen nodig. Leg de volgende spullen klaar voordat je aan je klus begint: 

  • Accuboormachine: om eenvoudig gaten voor te boren en de schroeven in je materiaal te draaien, ook om eventueel schroeven in de pluggen in de muur te draaien
  • Boorhamer of klopboormachine: als je de wandplanken aan een betonnen muur wilt ophangen, heb je deze nodig om gaten in de muur te boren
  • Waterpas: om te zorgen dat je wandplanken mooi waterpas hangen
  • Houtlijm: kun je naar wens gebruiken om verschillende platen in de hoeken met elkaar te verlijmen, eventueel met het gebruik van deuvels
  • Grondverf, randsealer, lak: Sommige houtsoorten van TOSIZE.be moeten nog afgewerkt worden, al is dat natuurlijk jouw eigen keuze
  • Schuurpapier: altijd handig om erbij te hebben, om oneffenheden weg te werken of je boorgaten netjes op te schuren
  • Rolmaat of duimstok: om je wandplanken precies goed uit te meten en de juiste maat plaatmateriaal bij ons te bestellen
  • Schroeven en pluggen: om de planken aan de muur te bevestigen en om de planken aan de dragers te schroeven 
  • Ruitjespapier, potlood, gummetje, liniaal: voor het geval je eerst een tekening van je project wilt maken 

Hoe maak je een tekening of schets van je wandplanken?

Voordat je begint met klussen is het wellicht handig om een tekening van je project te maken. Dit zal niet nodig zijn als je slechts enkele wandplanken wilt ophangen, maar bij een uitgebreide stelling met meerdere planken raden we het zeker aan. 

Een goede tekening geeft je een goed overzicht van de klus. Zo weet je precies welke materialen je nodig hebt en welke afmetingen deze moeten hebben. 

Een schets of tekening maak je met een potlood, ruitjespapier en een gummetje. Als je er handig mee bent, kun je ook een online programma zoals SketchUp gebruiken. 

Een bijkomend voordeel van het uittekenen van je wandplanken project is dat je jezelf dwingt goed na te denken over ieder element. Hoe ga je de planken aan de muur bevestigen? En als je de planken in een hoek plaatst, hoe verbind je hoeken aan elkaar? 

En wat doe je met de kopse kanten van je planken? Wil je deze door ons laten afronden of afschuinen voor een ander effect? We bieden verschillende afwerkingsmogelijkheden voor ons plaatmateriaal. 

Misschien vind je het wel een goed idee om eerst met tape de positie van je wandplanken op de muur af te plakken. Zo krijg je een beter beeld van de hoeveelheid ruimte die de wandplanken straks in je kamer innemen. 

Heb je alle maten goed opgemeten en uitgetekend? Dan kun je aan de hand van deze lijst zo het benodigde plaatmateriaal, precies op maat gezaagd, in onze webshop bestellen. 

Tip: je kunt bij je bestelling elke plank van een kenmerk naar keuze voorzien. Zo weet jij, zodra je hout is thuisbezorgd, precies welke plaat op welke plek in je ontwerp thuishoort. 

Hoe bevestig je een wandplank?

Een belangrijk onderdeel bij het ophangen van een wandplank, is de bevestiging. Je kunt je wandplanken op verschillende manieren bevestigen. 

Bevestiging met plankdragers of planksteunen

De meest voor de hand liggende oplossing is misschien wel deze: bevestig je wandplanken met behulp van plankdragers of planksteunen. Deze koop je bijvoorbeeld in de bouwmarkt en zijn er in vele varianten en stijlen. Klusser Thomas heeft bijvoorbeeld gekozen voor wandplanken met stijlvolle lederen plankdragers

Je bevestigt de planksteun op de juiste positie aan de muur en bevestigt de plank hier bovenop. 

Bevestiging met plankdragers met rails 

Wil je meerdere planken ophangen, dan is het een optie om plankdragers met rails te gebruiken. Dat is een snellere manier om meerdere planken op te hangen. Zodra je de rails eenmaal op de muur hebt bevestigd, hoef je de houders alleen nog maar in de rails te haken en de planken erop te monteren. 

Bevestiging met latten of balken 

Door latten of balken tegen de muur te schroeven, kun je de wandplanken daar bovenop bevestigen. Dit is vooral een bruikbare techniek als je je wandplanken in een nis plaatst, zoals klusser Sanne heeft gedaan voor haar garderobe, of wanneer je de plank tussen twee muren plaatst. Van dit laatste is het DIY project van klusser Peter een mooi voorbeeld. 

Hoe teken je de boorgaten af op de muur?

Welke bevestiging je ook kiest: het is belangrijk dat je de boorgaten in de muur goed aftekent. Dat doe je bijvoorbeeld door met een waterpas een horizontale lijn te tekenen. 

Je kunt ook eerst alleen aan één kant de planksteun in de muur bevestigen, dan de plank met de waterpas erop leggen en aan de hand daarvan het tweede boorgat aftekenen. Zo weet je zeker dat je wandplank waterpas komt te hangen. 

Hoe maak je een zwevende wandplank?

Een andere mooie techniek die we bij veel van onze klussers terugzien, is het gebruik van zwevende wandplanken. Hoe bevestig je een plank zwevend aan de muur? 

Een mogelijkheid is om dit te doen met behulp van speciale zwevende plankhouders. Deze bestel je op internet of je koopt ze bij de bouwmarkt. Hierbij moet je meestal eerst een aantal gaten in je planken boren. De blinde plankdragers bevestig je aan de muur en vervolgens schuif je de plank er overheen. De exacte methode verschilt per product dat je hiervoor gebruikt. 

Een andere manier is om het te doen zoals klusser Thomas het in zijn project heeft gedaan. Hij heeft smalle latjes tegen de muren gemonteerd en sleuven in de planken gefreesd. Vervolgens kon hij de planken zo over de latjes heen schuiven. Mooi gedaan! 

Hoe dik moet een wandplank zijn?

De dikte van de wandplank hangt helemaal af van het doel dat jij met de planken hebt. Hoe groot is de belasting die de plank moet kunnen dragen? Zet je de plank helemaal vol met zware boeken of plaats je er alleen een paar huisjes van LEGO op? Zware boeken vragen om een dikkere plank. 

Daarnaast speelt de materiaalsoort ook een rol. Houten timmerpaneel is sterker dan zachtboard. 

De draagkracht van de plank wordt natuurlijk niet alleen bepaald door de dikte van de plank en de materiaalsoort. Ook de bevestigingen hebben daarin een belangrijke functie. En de stevigheid van de muur waaraan je de plank bevestigt. Wij adviseren je om geen planken aan een holle wand op te hangen, bijvoorbeeld. 

In veruit de meeste gevallen zal een plank van 30 mm dik voldoende zijn. 

Welk materiaal gebruik je voor wandplanken?

Voor wandplanken kun je vele verschillende materialen gebruiken, die te vinden zijn in onze webshop. Denk aan MDF, multiplex, triplex, plywood, OSB, betonplex, underlayment, meubelpanelen, spaanplaat, timmerpanelen, HPL of board. De lijst is lang! 

Bij onze klussers zien we het gebruik van de volgende materialen veel terug.

Timmerpaneel

Veruit de meeste klussers gebruiken timmerpaneel. Niet zo gek, want dit is een enorm stevig en veelzijdig materiaal en daarom bij uitstek geschikt voor het maken van wandplanken. Wij verkopen timmerpanelen in vele varianten, zoals eiken, grenen, essen of kersen en in vele uitvoeringen en diktes. 

Timmerpanelen hebben een mooie, natuurlijke uitstraling, zijn robuust en van hoge kwaliteit. 

MDF

MDF plaatmateriaal: de grote alleskunner in ons assortiment. Beschikbaar in vele soorten en varianten, zoals vochtwerend of met lakdraagfolie. MDF is zeer goed verwerkbaar en splintert niet. 

Voorbeelden van wandplanken gemaakt door onze klussers

Zoek je nog inspiratie voor jouw wandplanken project? Onze klussers gingen je voor, kijk even mee. 

Stevige wandplanken voor in de keuken

Daniel wilde in zijn nieuwe huis wat ruimte creëren voor zijn servies. Het resultaat is een mooie, stevige wandplank van grenen timmerpanelen. Door er een LED-strip onder te plakken krijgt het geheel een mooie extra dimensie! 

Ruimte voor je boeken 

Heb je veel boeken die je een plekje wilt geven? Deze klusser maakte een wand met planken van essenhout. Hij heeft zelf de kantjes ligt afgerond en in de lak gezet. 

Nep-houten planken vervangen door echte Essen panelen, door Rien

Bartafel met wandplank 

Leide wilde iets meer gezelligheid in haar keuken en plaatste een barretje met een mooie, eiken wandplank erboven. De planken heeft ze behandeld met een beits om ze vuil- en waterafstotend te maken. 

Keuken bar en boekenplank van Eikenhout, door Leide

Wandplanken met LED-verlichting voor LEGO

Om zijn LEGO-collectie mooi te kunnen tonen, maakte Simon deze wandplanken met LED-verlichting. Hij gebruikte dragers met rails en MDF met lakdraagfolie voor deze klus. Zo heeft hij weer ruimte om te bouwen!

Wandplanken met ledverlichting voor LEGO-collectie, door Simon

Blind bevestigde legplanken in de badkamer

Bart creëerde een mooie plek voor handdoeken en washandjes in de badkamer. Hij gebruikte eiken timmerpanelen die hij blind heeft bevestigd. Hij heeft de zijdes door ons laten afronden. Een mooi, rustiek resultaat!

Legplanken van Eiken in de badkamer, door Bart

Planken in een hoek met deuvelverbinding 

In dit project zie je hoe een hoekplank is gemaakt, door twee mahoniehouten panelen aan elkaar te verbinden met deuvels.

Retro wandsysteem van eiken timmerpanelen

Thomas maakte dit retro ogende wandsysteem van timmerpanelen. Het wandsysteem kocht hij in de bouwmarkt en de eikenhouten planken heeft hij zelf afgelakt. Een mooi wandysteem met veel ruimte voor decoratie.

Retro wandkast van Eiken Timmerpaneel, door Thomas

Aan de slag met jouw eigen wandplanken op maat 

Met de tips en adviezen in dit artikel moet het je lukken je eigen wandplanken te maken. Wij helpen je in elk geval graag op weg door jouw materialen exact op maat te zagen en het gewoon bij je thuis te bezorgen. Dat scheelt je alvast een hoop werk én gesjouw met planken. 

Veel succes met het maken van je wandplanken! 

Start direct met bestellen!